IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се отказва от Конвенцията за борба с корупцията на Съвета на Европа

Отмяната е свързана с блокираното членство на Русия в GRECO

17:32 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин е внесъл искане в Държавната Дума за отмяната на Конвенцията на Съвета на Европа за носене на наказателна отговорност срещу корупцията, съобщава ТАСС. След началото на войната в Украйна Русия направи изявление, че няма повече да участва в Съвета на Европа. Комитетът на министрите на Съвета на Европа пък прекрати членството на Русия в групата държави срещу корупцията GRECO, което е записано кота мотив на руския президент за отмяна на документа.

Конвенцията за наказателна отговорност срещу корупцията беше подписана в началото на 1999 година, а влезе в сила от 1 юли 2002 година. Тя предвижда мерки, които страните по документа (към настоящия момент 50, включително и Казахстан, Беларус и Русия), да вземат на национално ниво за ограничаване на възможностите за подкуп на длъжностни лица, членове на избирателни комисии, съдилища и т.н. Страните се задължават още да вземат мерки срещу злоупотребата с влияние и да отнемат доходи, получени в резултат от корупция или други нарушения.

Конвенцията предвижда координирани действия на националните органи на страните, както и защита на свидетелите, дали показания за случаи с корупция и злоупотреба с власт.

Руската федерация ратифицира Конвенцията през 2006 година и тя влезе в сила от 1 февруари 2007 година. Отмяната ѝ беше одобрена на заседание на руското правителство в края на декември 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още