IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1500 са задържаните за щурма в Бразилия, Болсонаро е хоспитализиран в САЩ

Бразилският реал отслабна с 1,4% в понеделник, оглавявайки загубите сред 16-те основни световни валути, следени от Bloomberg

07:30 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Силите за сигурност на Бразилия арестуваха поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро, които вилняха в столицата на страната, докато настоящият президент Луис Инасио Лула да Силва се опитва да утвърди властта си над бунтовниците, които се опитаха да го свалят от власт, предава Bloomberg. 

Повече от 1500 души, които лагеруваха пред военното командване в Бразилия и искаха преврат, бяха задържани в понеделник, след като съдията от висшата съдебна инстанция Александре де Мораеш даде на полицията 24 часа, за да разпръсне подобни групи в цялата страна. Телевизионни кадри от въздуха показват как десетки автобуси, с които бунтовниците са били докарани в Бразилия, сега ги отвеждат в полицейските участъци, за да бъдат задържани хората.

Междувременно Лула проведе среща с ръководителите на Върховния съд, Конгреса и няколко от членовете на кабинета си в президентския дворец, останал в разруха. 

„Обединени сме, за да гарантираме, че институционалните мерки се предприемат в съответствие със закона", написаха те в съвместно изявление след срещата. „Призоваваме обществото да запази спокойствие, защитавайки мира и демокрацията в нашата страна“. 

Като допълнителна демонстрация на сила левият президент се срещна с висшето командване на въоръжените сили и прие губернаторите на щати, които се очакваше да пристигнат в столицата през деня. 

По-рано в понеделник Мораеш разкритикува „подлите терористични атаки срещу демокрацията" и нареди губернаторът на федералния окръг Ибанис Роша да бъде отстранен от длъжност за 90 дни, докато се проучи отговорността му за нарушаването на сигурността. Той също така разпореди по-нататъшно разследване и евентуални арести на тези, които са финансирали деянията.

Бразилският реал отслабна с 1,4% в понеделник, оглавявайки загубите сред 16-те основни световни валути, проследявани от Bloomberg. Суаповите курсове се повишиха, докато местният борсов индекс Ibovespa спадна с цели 0,8%, пропускайки ралито на световните акции.

Пътят на разрушението

Хиляди поддръжници на Болсонаро не срещнаха почти никакъв отпор от силите за сигурност в неделя, когато нахлуха в Конгреса, президентския дворец и висшия съд на Бразилия в бунт, подобен на щурма над Капитолия в САЩ на 6 януари преди две години. На полицията ѝ бяха необходими часове, за да си върне контрола над разграбените модернистични сгради, и то едва след като Лула издаде указ за намеса в сигурността на Федералния окръг, който обхваща Бразилия. 

Бунтовниците, окичени с бразилски знамена и пеещи националистически химни, чупеха прозорци и мебели и извършваха други вандалски прояви в правителствената централа, докато други си правеха видеоклипове и селфита. Няколко произведения на изкуството бяха повредени.  Работници отстраняват счупеното стъкло в Planalto Palace в бразилската столица Бразилия. Снимка: Bloomberg Работници отстраняват счупеното стъкло в Planalto Palace в бразилската столица Бразилия. Снимка: Bloomberg  

Нападението срещу столицата на страната е подготвяно отдавна. Поддръжниците на Болсонаро протестираха срещу резултатите от изборите през октомври, които донесоха на левия лидер победа на косъм. Те лагеруваха предимно пред военните щабове, до които полицейските сили нямаха достъп, докато бившият президент пътуваше до САЩ, вместо да участва в церемонията по предаването на властта на Лула на 1 януари.  

Военните избягваха да предприемат действия срещу протестиращите дори след като Лула встъпи в длъжност и назначи цивилен началник на отбраната. Министърът на отбраната Жозе Мусио Монтейро избра мек подход, като заяви, че сред демонстрантите има дори „роднини и приятели" и че подобни лагери ще отшумят с времето.   

Вместо това най-радикалните привърженици на Болсонаро използваха лагерите като база за планиране на действия срещу новото правителство, надявайки се, че ако причинят хаос, военните ще се намесят и ще вземат властта. В края на декември в близост до летището на Бразилия беше подаден сигнал за бомба. Повече от сто автобуса с привърженици на Болсонаро пристигнаха в столицата преди протестите в неделя. 

Досега Болсонаро само половинчато осъди събитията, и то часове след като те се състояха в неделя.

„Мирните демонстрации, в рамките на закона, са част от демокрацията", написа той в Twitter. „Но разграбването и нахлуването в обществени сгради, каквито видяхме днес, подобно на действията, извършени от левицата през 2013 и 2017 г., не са в рамките на правилата“. 

Болсонаро е бил приет в американска болница 

Бившият президент на Бразилия е приет в американска болница с болки в корема ден след като негови поддръжници щурмуваха Бразилия, съобщи съпругата му.  Консервативният лидер, който пътува до САЩ на 30 декември, за да пропусне встъпването в длъжност на своя наследник Луис Инасио Лула да Силва, се лекува в болницата AdventHealth Celebration, близо до Орландо, съобщи по-рано вестник O Globo, без да разкрива как е получил информацията. 

Съпругата на Болсонаро потвърди, че той е настанен в болница, въпреки че не казва къде. Бивш помощник на Болсонаро, пожелал анонимност, тъй като обсъжда здравословното му състояние, заяви, че той се лекува от възможна чревна непроходимост. Бившият президент претърпя няколко операции, след като беше намушкан с нож в корема по време на предизборна кампания през 2018 г.

В понеделник вечерта бившият президент публикува на страницата си в Twitter своя снимка, на която се вижда, че е в болнично легло, и добави, че е в Орландо. „Благодаря за молитвите и посланията за бързо възстановяване", каза той.


Въпреки че Лула твърди, че Болсонаро е насърчавал бунтовете в Бразилия, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви в понеделник, че администрацията на Байдън не е получавала искания от Бразилия за екстрадиране на бившия президент.

В неделя Болсонаро публикува публикации в социалните мрежи, в които се обявява срещу опустошаването на обществени сгради, извършено от негови поддръжници в Бразилия, а в понеделник отново изтъкна постиженията на своето правителство.

Бразилски сенатор поиска екстрадиция  

Междувременно бразилски сенатор поиска от съдията от висшия съд Александре де Мораеш да разпореди незабавното връщане на бившия президент от САЩ.  В искането, подадено в понеделник, сенаторът Ренан Калейрос заяви, че Болсонаро трябва да даде обяснение за предполагаемото си насърчаване на бунтовниците, които щурмуваха Бразилия в неделя. Той иска от правосъдието да издаде заповед за арест, ако бившият президент откаже да сътрудничи на разследването. 

Мораеш, който председателства т.нар. разследване на действия срещу бразилската демокрация, вече е издал няколко заповеди за арест срещу поддръжници на Болсонаро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още