IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секретни документи от времето му като вицепрезидент създават проблеми за Байдън

В един от офисите на президента очевидно са открити класифицирани документи. Експлозивното откритие е в полза на Доналд Тръмп и републиканците 

12:39 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Не само бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, но и настоящият държавен глава Джо Байдън не е бил много внимателен при работата си с класифицирани документи. Според Белия дом класифицирани документи са намерени в Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement - мозъчен тръст, основан от Байдън. По този начин Белият дом потвърди материал на телевизионния канал CBS.

Байдън основа мозъчния тръст във Вашингтон, след като напусна поста си на вицепрезидент по времето на Барак Обама, и използваше офис пространството в центъра от 2017 г. до около 2020 г. Откритието става известно едва сега, въпреки че документите са били открити още през ноември, предава DPA. 

Новината не само се появява в неподходящ момент, защото Байдън всъщност искаше да посвети държавното си посещение в Мексико на чувствителния въпрос за имиграцията. Това е и празник за предшественика му, който през миналото лято влезе в заглавията на вестниците със секретните документи в жилището си в имението си Мар-а-Лаго във Флорида. 

Тръмп реагира незабавно: „Кога ФБР ще нахлуе в многобройните домове на Джо Байдън, може би дори в Белия дом? Тези документи определено не бяха разсекретени", споделя той.

ФБР бе иззело различни класифицирани документи от имението на Тръмп, някои от които с най-висока степен на класификация. Бившият президент е взел тези документи със себе си по време на прибързаното си заминаване в края на мандата си. По онова време Байдън упрекна поведението на Тръмп като „безотговорно", а самият Тръмп заговори за политически лов на вещици.

Републиканците се възползват от момента

Сега Байдън се опитва да подчертае разликите между него и Тръмп - според Белия дом документите са били открити в заключен шкаф, когато личните адвокати на Байдън започнали да разчистват офиса му. След това са били незабавно предадени на Националния архив.

В случая на Тръмп пък бе възникнал спор между Националния архив и неговите адвокати. Архивът бе поискал документите няколко пъти. Адвокатите на Тръмп са издали само част от тях, така че ФБР конфискува кутии с документи по време на претърсването на дома.

Според съобщения в медиите в случая на Байдън документите са десетина. Специалният съветник на Байдън Ричард Заубер подчертава, че „документите са открити от адвокатите на президента" и „не са били обект на нито едно съществуващо искане или разследване от страна на Националния архив". Адвокатите на Байдън сега ще работят с Националния архив и Министерството на правосъдието.

Остава открит въпросът какво е било съдържанието на документите и дали Байдън е знаел, че те се намират в кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още