IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слави Трифонов: ИТН няма да се коалира с никого на предсрочните избори

Партията ще настоява да бъде проведен референдум за промяната на формата на управление на страната - от парламентарна република да стане президентска

19:37 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" (ИТН) отново ще настоява да бъде проведен референдум за промяната на формата на управление на страната - от парламентарна република да стане президентска. Освен това партията няма да се коалира с никого за предсрочните избори през април. Това заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов по време на брифинг. Вече е започнало и събирането на подписи за допитването, съобщава БНТ.

От ИТН са поръчали проучване на международна компания, резултатите от което показват, че хората нямат доверие в Министерския съвет и прокуратурата. Президентът, от своя страна има висок рейтинг на доверие, показва проучването.

"Не, че нямам доверие на българските социологически агенции, но исках да е нов играч”, споделя Трифонов.

От своя страна Тошко Йорданов посочва, че ИТН е искала да разбере дали „има почва тази идея“ преди евентуално да се направи референдум.

Слави Трифонов си припомни как се е запознал с президента Румен Радев. Свързал ги е бившият американски посланик Джон Байърли, който му е подарил полет с американски самолет.

"Не съм се виждал с него. Откакто е президент - само веднъж, и то отдавна. Идеята е наша и касае въвеждането на мажоритарни избори", обясни лидерът на ИТН.

Той посочи, че ИТН е подкрепяла президента при последните избори, добавяйки, че за предстоящите избори партията няма да се коалира с други формации.

Трифонов не сподели очакванията си от предстоящия вот, но заяви, че ще направи всичко възможно партията да влезе в следващия парламент.

"Нашият външен министър беше заобиколен чрез паралелен външен министър. Това е една от основните причини Кирил Петков да не е министър-председател - ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ свалиха ветото (за Република Северна Македония - бел. ред). Единственият начин да накараме македонския народ до ни слуша е да има вето. Това е предложение на парламента. Трябва да се върне ветото към РСМ. Това е единственият механизъм, за който можем да въздействие върху Македония“, добавя Трифонов.

Той заяви, не знае дали ще се кандидатира за депутат отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още