IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС през 2022 г.: Два парламента и сто приети закона

Най-много са отсъствията от пленарна зала на депутатите от парламентарната група на ДПС – общо 94, следвани от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната"

13:30 | 30.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Два парламента и сто приети закона в рамките на 2022 г.: това отчитат от Института за развитие на публичната среда в анализ за дейността на Народното събрание (НС) през 2022 г., осъществен от екипа "Отворен парламент" и цитиран от БТА.

През изминалата година работиха два парламента - 47-ото Народно събрание от януари до юли 2022 г. и 48-ото НС през октомври - декември 2022 г. Приетите през 2022 г. закони са общо 100 – 79 по времето на 47-ото Народно събрание и 21 в последните три месеца от работата на парламента. Общо 75 от тях са били предложени от Министерския съвет, а 25 – от народни представители. Според данните за приетите законопроекти до 22 декември 2022 г. в деловодството на парламента са били депозирани общо 354 законопроекта, 167 от които внесени в последните три месеца. Посочва се, че една трета от предложените в този период законодателни текстове са внесени от служебното правителство.

От Института за развитие на публичната среда отчитат, че почти три месеца след старта на 48-ото Народно събрание, служебното правителство продължава да управлява страната и изход от политическата криза все още не се задава. От института цитират и данни от социологически проучвания, според които доверието в настоящия парламент бележи историческо дъно от 7%

Относно проведените пленарни заседания и работата на постоянните комисии в анализа се отчита, че 47-ото НС има 90 пленарни заседания, а 48-ото НС досега е провело - 36 пленарни заседания. В публикацията се отчита, че въпреки незавършения мандат на 47-ия парламент, през разглежданата 2022 г. са функционирали 24 постоянни комисии, които са провели 581 заседания. Отчита се, че в този период са функционирали и осем временни комисии. Посочва се, че от октомври до края на декември тази година, 48-ото Народно събрание е съставило 25 постоянни комисии и три временни, а проведените заседания са общо 183.

От Института за развитие на публичната среда отбелязват, че Комисията по правни въпроси има най-много заседания до момента. В работата на 48-ото Народно събрание се отличи решителността за бързи промени в изборното законодателство и точно в тази връзка силно впечатление направиха многочасовите работни маратони на Комисията по правни въпроси, се посочва в анализа. В текста се отчита, че Комисията по конституционни въпроси се е събрала едва два пъти.

Отсъствията на депутатите

В периода януари-юли на 2022 г. общо 255 са извинените отсъствия на народните представители от пленарни заседания и 84 от работата на комисиите. Най-много са отсъствията от пленарна зала на депутатите от парламентарната група на ДПС – общо 94, следвани от тези на ГЕРБ-СДС – със 79 отсъствия и "Продължаваме Промяната" – с 37. Най-рядко са отсъствали народните представители от коалицията "Демократична България" – общо 4 пъти, следвани от "БСП за България" – 7 отсъствия. Представители на "Възраждане" не са били в пленарна зала общо 19 пъти, а тези на "Има такъв народ" – 24.

Традиционно, депутатът с най-много извинени отсъствия от зала е Делян Пеевски от ДПС – извинен от ръководството на парламента по уважителни причини общо 42 пъти (почти половината отсъствия на неговата парламентарна група). След него, но с шест пъти по-малко отсъствия, се нарежда предприемачът от "Продължаваме Промяната" – Марин Шишев, представител от избирателен район Разград, сочат резултатите от направения анализ.

Най-често от работата на парламентарните комисии в 47-ото НС е отсъствал бившият кмет на Пловдив и депутат от ГЕРБ-СДС Иван Тотев – в разглеждания период 10 пъти не е присъствал по време на заседанията на двете комисии, в които е участвал. След него с по пет отсъствия от заседания на комисии се нареждат отново представители на ГЕРБ-СДС – Александър Ненков и бившият министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, посочват от Института за развитие на публичната среда.

От екипа "Отворен парламент" уточняват, че страницата на Народното събрание към момента на съставяне на анализа не е предоставяла информация за направените от депутатите отсъствия за декември. Оттам отчитат, че през месец октомври отсъствията на депутатите по уважителни причини от пленарна зала са общо 93 и общо 7 от заседания на комисиите. Най-често в зала не са присъствали депутати на "Продължаваме Промяната" с 56 извинени отсъствия, следвани от народни представители на "Демократична България" – с 22 отсъствия и ДПС – с десет.

В публикацията си за дейността на парламента от екипа отчитат, че в първите три месеца от работата на 48-ото Народно събрание депутатите са внесли общо 933 въпроса и 50 питания към представителите на изпълнителната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Над 60% са негласувалите на последните избори. Тоя парламент НЕ е представител на народа. Какви закони приема?!?!!?? Тая демокрация е същата като комунизма при нас преди 89та...Преди ти даваха да гласуваш само за БКП. Сега ти предлагат 10 БКП-та с различни имена и те-гласувай за тях. Като не гласувате, пак същото- законите си ги приемат както им е угодно на тях... цирк някакъв и отгоре на всичко ни гласят клоуна Зеленски като връх на програмата - и у нас да стане както в UA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още