IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Да не се състезаваме кой ще достави повече оръжия за Украйна

Германският канцлер е категоричен, че ще направи всичко войната в Украйна да не се превърне във война срещу НАТО

18:17 | 29.01.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западните партньори не бива да превръщат доставките на модерно оръжие за Украйна в състезание, предупреди германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. В интервя за Tagesspiegel той  коментира, че опитва да не позволи ескалация на напрежението между НАТО и Русия.

"Моя е отговорността да направя всичко по силите си, за да съм сигурен, че войната на Русия в Украйна няма да се превърне във война срещу НАТО", каза Шолц и допълни, че по този въпрос има пълно единодушие в кабинета.

"Външният министър Аналена Бербок също мисли така", добави той, визирайки гласовете за по-сериозна военна подкрепа в част от управляващата коалиция.

Само преди дни Шолц одобри доставките на танкове Leopard за Украйна. Позицията му относно доставката на изтребители, която се коментира сред съюзниците, обаче е категорична - и дума не може да става в този момент.

В своето интервю Шолц споделя, че е готов да продължи да разговаря с руския президент Владимир Путин. "От Путин зависи да изтегли войските от Украйна и да сложи край на тази ужасна, безсмислена война, която вече коства живота на стотици хиляди", категоричен е германският канцлер.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски коментира пред Sky News, че години преди началото на пълномащабната война в Украйна е опитвал да разговаря със своя руски колега в търсене на дипломатически решения за окупацията на Донбас и Крим. В Москва нито са искали да разговарят директно с него, нито са отговаряли на покани за участие във форуми, организирани от партьнори по искане на Украйна, където двамата държавни глави да разговарят.

Днес Зеленски не вижда смисъл да преговаря с Путин, смятайки, че той обещава едно, а върши съвсем различно.

Шолц коментира, че при своите телефонни разговори с Путин тонът не е бил "неучтив", но руският президент е давал да се разбере, че иска да "инкорпорира със сила" части от съседната си държава. Германският канцлер определя това като "неприемливо".

Той признава, че понякога са дискутирали и конкретни въпроси - износът на зърно, окупираната Запорожка АЕЦ или обменът на пленници. За Шолц обаче най-важното е връщането към действителната тема - как светът да излезе от тази ужасна ситуация. "Предпоставката за това е ясна - изтеглянето на руските войски", казва още Шолц пред Tagesspiegel.

Междувременно украинските власти съобщават за седем обстрела над град Херсон от началото на деня (29 януари). Има трима загинали и петима пострадали при артилерийските удари, попаднали в сградата на болница, училищна площадка, както и в превозните средства по улиците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 13
Zlato
преди 1 година
The first point is the number of nations directly involved. Its nonsense to say that NATO members are cheering on Ukraine from the sidelines. Those countries are directly involved in supplying weapons, intelligence, money, ammunition and boots on the ground.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още