IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Самолетната коалиция" за Украйна засега е без САЩ

Русия отвори вратата на НАТО за Украйна, смята бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън

07:40 | 31.01.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като западните партньори се разбраха да осигурят танкове за Украйна, следващата голяма крачка са изтребителите. Както винаги досега, в коалицията мненията не са единодушни - има държави, които са готови да дадат F-16 на Киев (Полша), такива, които обмислят (Франция и Нидерландия), и такива, които са категорично против (Германия).

Според медийни публикации през уикенда съветници в Министерството на отбраната настояват Вашингтон да осигури F-16 на украинските военни, за да могат да осигурят от една страна защита на градовете, а от друга - покритие от въздуха при готвеното, и потвърдено от властите в Киев контранастъпление през пролетта. Но президентът Джо Байдън, цитиран от Sky News, категорично отговори "Не" на въпрос дали се обсъжда този казус, без да дава повече пояснения. Той потвърди, че планира посещение в Полша, но не каза кога. Според медийни публикации Джо Байдън ще бъде в Европа около 24 февруари, тоест за годишнината от началото на пълномащабната война в Украйна.

По-късно съветникът по сигурността в Белия дом Джон Кърби уточни по време на брифинг, че САЩ вече дават голям пакет помощи, включително и танкове Abrams, за които решението беше дадено доста скоро. Кърби каза, че решението за доставка на танкове е съгласувано с партньорите и то отговаря на очакванията за развитие на военните действия в Украйна през следващите месеци, съответно и за нуждите на украинските военни.

Подобни бяха настроенията и преди формирането на "танковата коалиция", а в крайна сметка Украйна ще получи в близките седмици 321 танка от своите западни партньори.

Готовност да обсъди и евентуално даде F-16, ако получи искане от Киев, има и Нидерландия, коментира премиерът Марк Рюте, цитиран от местната медия NOS. Страната му е в процес на модернизация на парка си, заменяйки F-16 с новите модели F-35. Френският президент Еманюел Макрон също анализира възможността, поставяйки няколко условия, едно от които е, че такава доставка няма да доведе до ескалация на напрежението, няма да отслаби френската защита, а предоставените самолети няма да "кацат на руска земя". 

До момента във войната в Украйна нито една от двете воюващи страни не можа да си осигури сериозно предимство във въздушното пространство. Анализатори смятат, че западни самолети - не само F-16, но и шведските Grippen, например, могат да променят това положение. Украински военни експерти са на мнение, че изтребителите ще помогнат за освобождаването на Запорожката област и придвижване към полуостров Крим.

Натискът в Донбас се усилва

Ежедневно Русия изпраща в Донбас нови групи кадрови военни, увеличават се и "вагнеровците" - натискът там се усилва непрекъснато, заяви  украинският президент Володимир Зеленски по време на пресконференция в Одеса съвместно с датския премиер Мете Фредериксен. Молбата ни за военна помощ е свързана с настъплението на руснаците в Донбас и е важно да я получим навреме, допълни той.

Руските военни продължават настъплението си в направленията Лиман, Бахмут, както и Авдеевка и Новопавловка, където атаките са отблъснати. В другите направления руснаците по-скоро се отбраняват, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) във Facebook. В отчета за 341-я ден от началото на войната се отбелязват ракетни удари и артилерийски огън по град Очакив в Миколаевска област в деня, в който на посещение в град Миколаев, на около 70 километра, бяха датският премиер и украинският държавен глава. Обстрел е извършен над повече от 40 населени места в Запорожка и Херсонска област, допълват от ВСУ.

Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщава в своя анализ за изминалия ден, че всички източници - и западни, и украински, и руски, потвърждават, че Москва готви нова офанзива в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че няма никакви индикации Русия да се готви за мир. Руските военни кореспонденти коментират в своите канали в Telegram, че страната им не е използвала целия си потенциал във войната досега, допълват още военните наблюдатели.

Путин отвори вратата на НАТО за Украйна

Руският президент Владимир Путин реално постла пътят на Украйна към НАТО, категоричен е бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън в коментар за Washington Post. "Истината е, че ако ме бяхте попитали преди инвазията на Путин "Кога Украйна ще може да се присъедини към НАТО?", щях да отговоря: "Когато адът замръзне, или поне не в близките 10 години", написа той в типичния си стил.

Макар че коментира възможността да стане част от Алианса от 2008 година, Киев подаде официална молба за членство в НАТО по съкратена процедура едва в края на септември, когато Русия анексира четири области - Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска. Членството на Украйна в НАТО е невъзможно, докато трае войната, но украинският президент Володимир Зеленски коментира преди дни, че гаранция за сигурността на страната му е да стане част от Алианса в деня, в който войната приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 23
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 нали знаеш, че РФ може да си позволи 1-2 млн жертви без проблем. Ще станем свидетели на грозни сцени тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 29
zelka007
преди 1 година
Друзя антивакъре-газовици-ракетчици , днес победи има ли ?! Ей тъй за спорта , да минете от една улица на друга . Нещо газите в калта около Бахмут , ни напред ни назад ... Не си дават пералните и съдомиялните украинците ... Бива ли така . Говори се , че втора ударна танкова дивизия ще организират в Украйна с още нови танкове . И украинските военни пилоти учели усилено английски ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още