IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важните въпроси и отговори след свалянето на китайския балон

САЩ възстановяват отломки след свалянето на предполагаем китайски шпионски балон. Междувременно се засилват опасенията за конфликт между световните сили

13:30 | 06.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/NELL REDMOND
Снимка: EPA/NELL REDMOND

Още в началото на мандата си президентът на САЩ Джо Байдън обеща да стабилизира отношенията с Китай. Демократът искаше да работи прагматично с китайския лидер Си Дзинпин. 

Планираното за тази неделя посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Пекин трябваше допълнително да изглади обтегнатите отношения. Но след като в събота американските военни свалиха предполагаем китайски шпионски балон, който в продължение на дни е летял над американска територия, има опасност отношенията да достигнат ново дъно. Пътуването на Блинкен до Китай засега е отменено и все още не е определена нова дата.

Министерството на външните работи в Пекин осъди свалянето на балона от американски изтребител край бреговете на Южна Каролина като „явно пресилена реакция". Пекин също така заяви, че обектът е случайно отлетял балон за граждански изследвания. 

Страната „си запазва правото да предприеме допълнителни стъпки, ако е необходимо". Това поражда и опасения в Европа за ескалация на конфликта.

Германският вестник Handelsblatt задава петте най-важни въпроса за последните събития. 

1. Заинтересован ли е Пекин от ескалация?

Китайски наблюдатели смятат, че държавното ръководство определено е заинтересовано от подобряване на отношенията със САЩ, не на последно място заради икономическите проблеми. Втората по големина икономика в света пострада значително от дългогодишната политика на китайското ръководство за нулев Covid. Китай се надява на американски технологии и капитали, за да стимулира и модернизира икономиката си.

Поради това първоначалните реакции на Пекин на забелязването на балона над територията на САЩ бяха необичайно отбранителни. Министерството на външните работи публично изрази съжаление, че летящият обект е навлязъл във въздушното пространство на САЩ. След свалянето на балона тонът се втвърди, но остана в рамките на иначе избраната реторика спрямо САЩ. 

Неотдавна от Пекин дойдоха сигнали за сближаване. Възможно би било дори да е планирано Блинкен да бъде приет от държавния глава Си Дзинпин, както съобщиха американските медии в навечерието на планираното пътуване.

Защо китайският балон се е появил във въздушното пространство на САЩ точно сега, остава неясно. Начинът, по който се вземат решенията във вътрешния кръг на властта на комунистическата партия и какви намерения се преследват, е напълно непрозрачен. Придържането на Китай към партньорството му с Русия също затруднява сближаването със САЩ.

2. Защо този балон бе свален, а предишни - не?

Според Министерството на отбраната на САЩ балонът е част от по-широка китайска шпионска програма. През последните години летящи обекти са наблюдавани на пет континента, включително в Източна Азия, Южна Азия и Европа. Съобщава се, че в САЩ подобни балони са били забелязани по време на мандата на предшественика на Байдън Доналд Тръмп. Твърди се, че те са прелетели за кратко над САЩ „поне три пъти".

По това време обаче се твърдеше, че те са били по-малки и не толкова мощни, съобщава Bloomberg. Твърди се също, че те не са прелетели над военни обекти, важни за САЩ. От друга страна, за сваления балон се твърди, че е летял известно време над район, в който САЩ съхраняват ракети с ядрени бойни глави.

Междувременно се извършва извличане на отломките от предполагаемия шпионски балон. В оценката участва и Федералното бюро за разследване (ФБР), съобщават единодушно американските медии. По данни на Пентагона отломките са открити на около 11 км от брега на Южна Каролина в сравнително плитка вода. САЩ се надяват, че анализът ще хвърли светлина върху техническите възможности на балона.

По данни на Пентагона друг китайски балон в момента се носи над Латинска Америка. Колумбийските военновъздушни сили съобщават, че обект с „характеристики, подобни на балон", е навлязъл във въздушното пространство на страната. В петък сутринта той е бил засечен на височина около 17 километра, но „не е представлявал заплаха за националната сигурност". В понеделник говорителят на китайското външно министерство Мао Нин потвърди, че това е китайски балон. Той обаче се използвал изключително за граждански цели и способността му да се управлява била ограничена.

3. Защо държавите изобщо използват балони?

Балоните за наблюдение се разглеждат като допълнение към спътниците. Според Пентагона китайските сателити за наблюдение, които се намират в Космоса над САЩ, имат много по-голям капацитет за шпионаж. Тъй като обаче балоните са по-бавни, те могат да се задържат по-дълго над целевата зона и да я наблюдават.

Експертите посочват също, че от балоните могат да се правят записи и от други ъгли. Комуникациите от определени цели също могат да бъдат прихванати, казва Грег Фалко, професор в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, пред Bloomberg.

Освен това балоните са по-трудни за откриване и сваляне, както показа случаят в САЩ. Байдън настояваше да се свали обектът само ако няма опасност за населението на САЩ от падащи части.

Балонът е бил забелязан на различни места. Китай се е опитал да го използва за наблюдение на стратегически обекти на американския континент, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. И спомена, че това е „неприемливо нарушение" на суверенитета на САЩ.


Съществуват и опасения, че в бъдеще Китай може да използва дирижабли „не само за наблюдение, но и за нападения", предупреди Джерард ДиПипо от американския мозъчен тръст Center for Strategic and International Studies в подкаста ChinaTalk. Той се позовава на Втората световна война, когато Япония атакува по този начин цели в САЩ.

4. Защо Китай позволи на балона да лети над САЩ толкова много дни?

Дума срещу дума: според китайското външно министерство летящият обект е бил „граждански балон" за „метеорологични и други научни изследвания". Той е имал ограничени възможности за управление и е бил отклонен „далеч от планирания курс" от пориви на вятъра. В събота Китай изрази съжаление за „непреднамереното навлизане" на балона във въздушното пространство на САЩ.

В неделя Министерството на отбраната на САЩ определи информацията като „фалшива". Представител на агенцията изтъкна, че балонът може да се управлява дистанционно с помощта на малки двигатели и витла. Освен това оборудването, окачено под балона, не е било предназначено за граждански или метеорологични изследвания.

5. Какви са реакциите от света?

Водещи политици от Европа изразиха в неделя загриженост относно евентуална ескалация на конфликта. Шпионската политика на Китай „ще се засили значително" през следващите няколко години, заяви пред Handelsblatt генералният секретар на Свободната демократична партия на Германия Биджан Джир-Сарай.

Въпреки това той оценява щетите като малки. „Западът се нуждае от стратегия за Китай, ориентирана към интересите и ценностите", поиска той. „Заради икономическите зависимости правилната стратегия ще бъде диверсификацията, а не отделянето“. 

Всъщност в международен план нараства загрижеността, че остава само малка възможност за намаляване на нарастващото напрежение между САЩ и Китай. Появяват се нови усложнения. Например Байдън може да бъде принуден да заеме твърда позиция срещу Китай по време на президентската кампания, за да не изглежда като слаб кандидат.

А председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Кевин Маккарти също обмисля пътуване до Тайван. Неговият предшественик от Демократическата партия Нанси Пелоси наскоро предизвика напрежение с подобно посещение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Балонът снима от височина 18км , а сателита от 104км ... има разлика в качеството ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mortagon
преди 1 година
Game of Ball(oon)s ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още