IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са санкционирали компании от Иран, Малайзия и Сингапур заради продажби на ирански петрол

Вашингтон и Лондон са предприели мерки и срещу седем от членовете на руската хакерска група "Трикбот"

19:13 | 09.02.23 г.
Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS
Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

САЩ са наложили санкции срещу компании, които играят жизненоважна роля в производството, продажбата и доставките на ирански петрол и петролни продукти за купувачи в Азия, предава Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ посочва, че е наложило санкции срещу шест базирани в Иран производители на петролни продукти или техни дъщерни дружества, както и срещу три компании в Малайзия и Сингапур, заради производство, продажба и доставки на ирански петрол и петролни продукти на стойност стотици милиони долари, пише БТА.

Този ход на САЩ срещу контрабандата на ирански петрол идва на фона на буксуващите опити за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 г., посочва Ройтерс. Отношенията между Ислямската република и Запада са все по-напрегнати, а антиправителствените протести в Иран продължават.

"Иран все по-често се обръща към купувачи в Източна Азия, за да продава своя петрол и петролни продукти в нарушение на санкциите от страна на САЩ", казва се в изявление на американското финансово министерство.

Иранската мисия към ООН в Ню Йорк не е отговорила веднага на запитване за коментар на информацията.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е наложила санкции и срещу седмина водещи членове на известната руска хакерска група "Трикбот" (Trickbot), предава Ройтерс, като се позовава на американското министерство на финансите.

Санкциите са насочени срещу шестима руснаци и един украинец, става ясно от сайта на ведомството.

Междувременно Великобритания заяви, че също е санкционирала седемте лица, които Лондон определя като киберпрестъпници, и е координирала своите действия със САЩ. "Тези лица са свързани с разработката и разпространяването на редица щамове на рансъмуеър, които са вземали на прицел Великобритания и САЩ", казва се в британско изявление.

Подобни мерки често са символични, тъй като създателите на рансъмуеър вирусите обикновено извършват деянията си извън обсега на правомощията на службите на САЩ, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още