IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият външен министър: Във войната в Украйна няма сиви нюанси

Русия погрешно предположи, че Европа няма да е единна по въпроса с Украйна, смята Никос Дендиас

13:00 | 22.02.23 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Формирането на позиция за войната в Украйна е лесно за Гърция, коментира гръцкият външен министър Никос Дендиас по време на брифинг в Атина с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

"Нашата външна политика е свързана с подкрепа на правилата на международното право. В случая с руската инвазия в Украйна нещата са черно и бяло. Има жертва и агресор", категоричен е Дендиас и допълва, че Атина ще направи всичко по силите си, за да помогне на Украйна, която е жертва на руската атака.

В края на януари, когато се формира т.нар. "танкова коалиция", гръцкият премиер Кириакос Мицотакис коментира, че страната му няма да изпрати танкове Leopard на Украйна, тъй като те са необходими за отбраната на Гърция. "Предоставихме значителна военна подкрепа на Украйна", поясни обаче той пред азиатското издание Nikkei Asia, визирайки бронирани машини и друго въоръжение.

Никос Дендиас коментира още, че едно от ключовите допускания от страна на Русия, когато нападна Украйна, е било, че Европа няма да остане обединена. Според него в Кремъл са вярвали, че ЕС ще бъде разделен или поради енергийното изнудване, или поради различните подходи към украинския въпрос.

"И мисля, че това работно предположение се оказа напълно неточно. Напротив, ЕС получи нов обединяващ наратив и подкрепата се засилва. Освен това всички санкции са гласувани единодушно от ЕС срещу Русия", категоричен е гръцкият външен министър.

Никос Дендиас беше на посещение в Киев през октомври 2022 година и разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Тогава двамата обсъдиха военната помощ, подкрепата на Гърция за членството на Украйна в ЕС и за обявяване на центъра на град Одеса за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, става ясно от съобщение на Офиса на украинския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още