IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Partygate продължава да тежи над Борис Джонсън 

Знаел ли е бившият британски премиер за нарушаването на правилата в официалната си резиденция и излъгал ли е пред парламента? 

10:30 | 04.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият британски премиер Борис Джонсън. Снимка:  EPA/TOLGA AKMEN
Бившият британски премиер Борис Джонсън. Снимка: EPA/TOLGA AKMEN

Според проучване на парламентарна комисия бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън е излъгал няколко пъти Камарата на общините на британския парламент по време на аферата Partygate. Счита се, че е знаел, че празненствата по време на блокиранията в седалището на правителството му и на други ведомства са нарушавали действащите правила за ограничаване на коронавируса, се посочва в предварителния доклад, публикуван в петък. Доказателствата категорично сочат, че нарушенията на указанията са били „очевидни" за Джонсън, се казва в него.

Консерваторът, от друга страна, заяви, че докладът го оправдава и показва, че не е излъгал умишлено парламента. Ако обаче подозренията се потвърдят, противно на наратива на Джонсън, той можеше да бъде отстранен от длъжност за десет дни и в крайна сметка да бъде изправен пред загуба на мандата си, ако избирателите му оттеглят доверието си в него. Бившият правителствен ръководител трябва да даде показания пред комисията през седмицата на 20 март, но все още няма точна дата. Публикацията от петък трябва да запознае Джонсън и адвокатите му с хода на разследването.

Бившият премиер многократно е подчертавал в Камарата на общините, че не са били нарушени никакви правила и че не е знаел за никакви празненства по време на блокиранията. Въпреки това британските медии публикуваха многобройни съобщения в продължение на месеци. Така например се твърди, че служителите на „Даунинг стрийт“ са организирали няколко партита по време на пандемията, въпреки че Джонсън не е присъствал на повечето от тях.

Имало е хладилник за вино, двойки са правили секс в офисите, а на едно от партитата се е счупила люлка, принадлежаща на сина на Джонсън. Комисията публикува и няколко снимки от срещи, на които Джонсън и служителите му не са носили маски. Разследването е било забавено и от нежеланието на правителството на Джонсън да сътрудничи, се казва в доклада.

Бившият министър-председател, който подаде оставка през юли 2022 г. и заради натиска от аферата, нападна остро и вътрешния следовател по Partygate Сю Грей. Дългогодишният висш държавен служител, който за последно заемаше висша длъжност в централната правителствена агенция Cabinet Office, беше изобличил няколко нарушения на правилата и беше дал на „Даунинг стрийт“ унищожителен сертификат за добро поведение.

Сега стана ясно, че Грей е подал оставка от държавната служба, за да се присъедини към Лейбъристката партия като началник на кабинета на лидера на опозицията Киър Стармър. Това показва, че тя не е провела обективно разследването Partygate, критикуват близки съюзници на Джонсън. 58-годишният Джонсън нарече този ход „сюрреалистичен" и "особено тревожен". Той беше назначил Грей за разследването през декември 2021 г. Полицията също разследва и глоби Джонсън заради участието му в празненство по онова време. 

Според вестник Times сега Джонсън дори е заявил, че скандалът е „изфабрикуван", за да го свали. От партията на торите на Джонсън се появиха призиви към сегашния министър-председател Риши Сунак да спре смяната на Грей. Лейбъристите отхвърлиха обвиненията като нелепи. Опозиционната партия е далеч пред торите в проучванията на общественото мнение. Назначаването на Грей показвало, че лидерът на партията Стармър сериозно се готви да поеме управлението след изборите, насрочени за 2024 г., коментират наблюдатели в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още