IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на нелегалните цигари в България е рекордно нисък в края на 2022 г.

Потреблението на цигари без български бандерол е 1,5%, сочат данни за четвъртото тримесечие

16:42 | 14.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Потреблението на цигари без български акцизен бандерол през 2022 г. остава на ниско ниво според традиционното изследване на празните опаковки от цигари. Те представляват 1,5% през четвъртото тримесечие на миналата година. Данните от изследването са представени от компаниите в „Инициативата срещу незаконната търговия“.

Отчетените данни сочат следните резултати по тримесечия за 2022 г. - за първо тримесечие 2,6 на сто; второ тримесечие - 2,8 на сто; трето тримесечие - 3,1 на сто и четвърто тримесечие - 1,5 на сто.

Oт тютюневите компании заявиха, че правоохранителните институции у нас са постигнали устойчив резултат в борбата срещу незаконната търговия с цигари въпреки нестабилната международна обстановка.

Данните за четвъртото тримесечие на 2022 г. сочат рекордно нисък дял на потребление на цигари без български бандерол от 13 години насам, откакто се провежда проучването със събиране и анализ на празни кутии.

Източник: Инициативата срещу незаконната търговия Източник: Инициативата срещу незаконната търговия

За пореден отчетен период България е с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от всички страни членки на ЕС, в които това изследване се провежда. Положително се отразяват данните и върху приходите от акциз от тютюневи изделия в държавния бюджет, които благодарение на минималния нелегален пазар за първи път през 2022 г. надвишиха 3 млрд. лв. по данни на Агенция „Митници“. Приходите от акцизи от тютюневи изделия в държавния бюджет имат сериозен дял от приходите в хазната, достигащ до 12% от общите постъпления и формират над 50% от всички приходи от акциз. 

Данните показват, че с най-голям дял сред нелегалните цигари на българския пазар са цигари, чиито опаковки са маркирани за безмитна търговия, следвани от фалшификатите, копиращи известни международни марки. Сред празните опаковки са идентифицирани и кутии с неизвестни за нашия пазар марки, които се определят от типа „illicit whites” – цигари, произведени и предназначени за нелегално разпространение.

Изследването отчита потребление на цигари без български акцизен бандерол във всеки от 20-те града от основната извадка на проучването, като целта е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които тези нива са над средното за страната. В два от градовете - Плевен и Благоевград, е отчетено нулево ниво на цигари без бандерол, посочва се в съобщението на компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“.

В 6-те града от допълнителната извадка, където също се провежда изследването, поради специфичния им профил или местоположение, също се запазва ниско ниво на потребление на нелегални цигари. Сред тях нулево ниво на контрабандни цигари е отчетено в края на миналата година в Димитровград.

През 2022 г. митническите органи са задържали, иззели и обезпечили като доказателство над 41,5 млн. къса цигари (в т.ч. пури и пурети). Това количество е средно 33% повече от установените през 2021 г. цигари, като за третото тримесечие установените нелегални цигари са с 24% повече, а за четвъртото тримесечие - с 55% повече спрямо 2021 г. На годишна база преобладава количеството задържани цигари на вътрешните граници с ЕС в зоните на ГКПП (56,05%), следвано от тези на външните граници на ЕС (39,44%), коментира по време на форума Лъчезар Кръстев, заместник-директор на Агенция „Митници“.

 През 2022 г. от структурите на МВР са иззети над 42 млн. къса цигари, което е 9,2 пъти повече от иззетите цигари през 2021 г., и 38 хил. кг нарязан тютюн, или с 82,7% повече от 2021 г. През май на територията на Ботевград и през август на територията на Варна са разбити нелегални фабрики за производство на цигари от служители на ГДБОП, съобщи на срещата Калин Литов, началник отдел „Митнически режим, данъчно-осигурителна система и културно-исторически ценности“ в ГДБОП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още