IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки решението на Хага Си Дзинпин покани Путин в Пекин 

Двустранните инвестиционни проекти възлизат на повече от 154 млрд. евро

13:29 | 21.03.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и руският премиер Михаил Машустин. Снимка: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK /
Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и руският премиер Михаил Машустин. Снимка: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK /

Държавният и партиен лидер на Китай Си Дзинпин покани президента на Русия Владимир Путин и министър-председателя на страната Михаил Мишустин на ответно посещение в Пекин, предава dpa-AFX. 

„Каня ви да посетите Китай възможно най-скоро“, заяви по време на среща с руския правителствен ръководител в Москва във вторник Си Дзинпин. Той също така заяви, че и Путин ще бъде добре дошъл в Народната република по-късно тази година.

От миналата седмица лидерът на Кремъл е с международна заповед за арест за военни престъпления в Украйна. Китай и Русия обаче не признават юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Си е в Москва до сряда на тридневно държавно посещение. След срещата с Мишустин на дневен ред беше нов кръг от преговори с Путин. Двамата държавни глави вече разговаряха в продължение на няколко часа в понеделник. След това, според руски източници, те възнамеряват да направят съвместно изявление за пресата. Съвместна пресконференция обаче няма да има.

Според официалната информация на срещата с Мишустин са били разгледани основно въпроси на икономическото сътрудничество. Ръководителят на правителството е определил стойността на двустранните инвестиционни проекти на повече от 154 милиарда евро. Мишустин се е изказал и в полза на изграждането на сухопътен коридор за зърно и други селскостопански стоки от Русия до Китай. В хода на преговорите за удължаване на срока на действие на споразумението за зърно с Украйна Москва наскоро се оплака, че западните санкции възпрепятстват доставките на руски селскостопански стоки.

Китай се смята за близък съюзник на Русия. Пекин не е осъдил войната на Русия срещу Украйна. В същото време Китай се позиционира като посредник в конфликта. Западът се опасява, че Китай би могъл да достави оръжие на съседната страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 година
Много ясно... след като си нагледа новите имоти, Си ще иска да му се плати и наема! Така че на Късото джудже ще му се налага често да ходи до шефа и да се отчита! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още