IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп не призна вината си в дело, което може да му донесе 100-годишна присъда*

Предишният президент на САЩ изчака под арест изслушването си

21:17 | 04.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп пледира "невинен" по 34-те обвинения в криминални престъпление, повдигнати му от съд в Ню Йорк. Събрани наказанията по тези обвинения могат да донесат на предишния президент на САЩ присъда от 100 години затвор, изчислява Ройтерс. Той не направи никакви изявления нито на влизане в съдебната зала, нито след края на заседанието. Очакванията са Тръмп да коментира случилото се по-късно днес (4 април) след завръщането си във Флорида. Преди изслушването той заяви, че повдигнатите му обвинения са политически мотивирани.

Този коментар беше повторен от адвоката на Тръмп пред журналисти днес. По негови думи предходният американски президент е "разочарован" и "разстроен". Следващото изслушване е насрочено за 4 декември.

Съдът не допусна камери на медии в заседателната зала, допълва CNN. Единствено петима фотографи можаха да направят снимки от процеса.

При пристигането си в съда Тръмп беше поставен под арест в очакване да бъде изслушан от съдебен състав по повдигнатите му обвинения, предаде CNBC. Това е първото в историята на САЩ наказателно дело срещу президент на страната, отбелязва агенцията. Самият Тръмп отбеляза случващото се в собствената си социална мрежа Truth Social с думите: "Изглежда толкова сюрреалистично - ще ме арестуват". 

Повечето обвинения срещу Доналд Тръмп засега не са публично оповестени. Той обаче е обвинен във финансови престъпления, извършени през 2016 година, когато е платил на порно звездата Сторми Даниелс, за да не разпространява информация за връзка между двамата. Плащане срещу мълчание не е престъпление, но при осчетоводяването е било направено нарушение на законите за финансиране на предизборна кампания, което вече е криминално престъпление.

Дни преди съдебното заседание Тръмп заяви, че не е имал връзка с Даниелс през 2006 година, нито призна за нередности при плащанията в размер на 130 хил. долара към нея. Доналд Тръмп не направи никакви изявления преди началото на изслушването, въпреки че имаше подобни очаквания, допълва CNN.

След изслушването обвинителният акт беше публикувани от него става известно за още едно плащане за мълчание - към фотомодела на "Плейбой" Карън Макдугъл. В документа е посочено още, че замесените в плащанията, включително и бившият адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, са знаели за извършваното нарушение.

Срещу предходния президент има повдигнати и обвинения в опит да фалшифицира и изборните резултати през 2020 година, допълва още агенцията. Според източник на Bloomberg съдът е отхвърлил искането на предходния президент да не бъдат разпитвани служители от неговата администрация във връзка с тези обвинения. 

Доналд Тръмп се бори да бъде кандидат на републиканците за следващите президентски избори в САЩ - в края на 2024 година.

* Информацията е актуализирана

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
А БайдЪнови и Обонго кога ще ги вкарат у затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Julius_BG
преди 1 година
Мислим дека бай Дончо с лекота ще ги излежи тия 100 год. и пак ще се върне начело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 година
Бавни сте, бавни: Трамп заявил в суде Нью-Йорка, что не считает себя виновным по 34 пунктам обвинения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Дончо с този юмрук досущ като президент Радев :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още