IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея не отговаря на обаждания от Юга за трети пореден ден

Това може да е сигнал за засилване на напрежението в региона

10:40 | 09.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Северна Корея не е отговорила на регулаторно провеждани междукорейски телефонни обаждания за трети пореден ден, увеличавайки притесненията за стабилността в региона, съобщава Bloomberg.

Представители на Пхенян не са отговорили на регулярната телефонна комуникация между двете страни в неделя, предава агенция Yonhap News, след като не е имало реакция и на обажданията предишните два дена.

Двете Кореи обикновено провеждат телефонни разговори два пъти на ден чрез две линии – комуникационен канал през седмицата и военна линия през почивните дни.

От южнокорейското министерство на отбраната са съобщили, че са направили опит да се свържат със Севера чрез военната линия в 9 ч. сутринта местно време, но не е получен отговор, предава Yonhap. Прекратяването на комуникацията е факт на фона на завишено напрежение на полуострова след нови оръжейни тестове на Пхенян, които се приемат като отговор на съвместни учения на Южна Корея и САЩ.

Северна Корея съобщи в събота, че страната е извършила подводен тест на своя способен да извърши ядрена атака дрон Haeil-2 миналата седмица. Дронът е кръстосвал източното крайбрежие на Северна Корея в продължение на 71 часа, преди бойната му глава да бъде детонирана под водата, става ясно от информация на севернокорейската агенция KCNA.

Възможно е липсата на отговор от Пхенян да е предшественик на нови военни учения. През август 2017 г. Северна Корея не отговори на исканията за разговори на Юга няколко дни преди да изстреля балистична ракета, прелетяла над Япония.

Междукорейската гореща линия бе възстановена през юли 2021 г., след като в продължение на година бе пренебрегвана от Пхенян в знак на протест срещу кампании по пускането на критични към режима брошури от активисти в Южна Корея. Прекъсването на ежедневните телефонни обаждания обаче невинаги води до засилване на напрежението. През юни 2022 г. Северна Корея не отговори на регулаторните обаждания заради предполагаем технически проблем, причинен от силните дъждове по това време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 09.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Чл. 95. Запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, сенаказва с глоба от 270 до 1000 лв. https://bg.usembassy.gov/bg/our-relationship-bg/our-ambassador-bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още