IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е изстреляла още две балистични ракети с малък обсег

Режимът на Ким Чен Ун не е коментирал последното изстрелване, но неговият пропаганден апарат разгласява за скорошни тестове на оръжия, които „ще всеят страх у враговете“

10:30 | 27.03.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Северна Корея извърши тестови изстрелвания на две балистични ракети с малък обсег. Ракетите са били изстреляни около 7:47 сутринта местно време от район южно от Пхенян, посочва се в съобщение на обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, цитирано от Bloomberg.

Ракетите са изстреляни на около 10 минути една от друга и са прелетели около 350 км. Максималната надморска височина, която са достигнали, е около 50 км. Ракетите са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония, казва Министерството на отбраната в Токио.

Режимът на Ким Чен Ун не е коментирал последното изстрелване, но неговият пропаганден апарат разгласява за скорошни тестове на оръжия, които „ще всеят страх у враговете“.

Северна Корея търси нови начини за извършване на ядрени атаки срещу САЩ и най-важните им съюзници в Азия – Япония и Южна Корея.

Миналата седмица Пхенян тества нов подводен дрон, който може да създаде „радиоактивно цунами“, според съобщенията на властите. Северна Корея изстреля и нови ракети, с които би могла да удари американските сили в Южна Корея. Този месец страната проведе и първия си тест на макет на ядрена бойна глава, прикрепена към ракета, която може да удари западните части на Япония.

САЩ и Южна Корея миналата седмица започнаха най-голямото си амфибийно учение от около пет години. Групата самолетоносачи Nimitz на военноморските сили на САЩ трябва да пристигне в южнокорейското пристанище Пусан във вторник. Ученията и американското военно присъствие със сигурност ще разгневят Пхенян, който вече увеличи провокациите си значително.

„Последните изстрелвания на ракети изглежда са в знак на протест срещу военните учения на САЩ и Южна Корея и пристигането на USS Nimitz и можем да очакваме още изстрелвания, защото режимът има технологична и политическа причина да го направи“, коментира Дуйон Ким, помощник-старши сътрудник в Сеул в Центъра за нова американска сигурност.

По думите ѝ продължаващите тестове помагат на Пхенян да напредне в технологиите си, да засили капацитета си за ядрени оръжия и да увеличи влиянието си, ако евентуално преговорите със САЩ бъдат възобновени.

Акциите на някои отбранителни компании в Южна Корея и Япония, като LIG Nex1 Co. и Hanwha Aerospace Co., стартираха местната търговия с ръстове на цените.

През почивните дни пропагандното издание на Северна Корея Uriminzokkiri разкритикува съвместните военни учения, че имат „офанзивен, а не отбранителен характер“. Според изданието ситуацията на полуострова „ще стане по-експлозивна“.

Според Северна Корея съвместните учения в региона са прелюдия към нахлуване и ядрена война. През януари САЩ и Южна Корея обявиха планове за увеличаване на мащаба на своите съвместни военни учения. Япония, която Северна Корея смята за смъртен враг, също се присъедини към някои от ученията през последните месеци.

Това е четиринайсетото изстрелване на ракети от Пхенян от 18 февруари насам. Режимът на Ким Чен Ун на 16 март изстреля междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17 часове преди президентът на Южна Корея Юн Сук Йол да отиде в Япония за среща на върха за възстановяване на връзките и подобряване на сътрудничеството в областта на сигурността със съюзника им САЩ.

Баражът през последните няколко седмици включваше две междуконтинентални балистични ракети, способни да ударят американския континент, и нова балистична ракета за близки разстояния, предназначена да удари американски бази в Южна Корея.

Тестовете включваха и две крилати ракети, изстреляни от подводница.

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предупреди, че Пхенян ще превърне Тихия океан в „стрелбище“, ако САЩ продължат с ученията. Тя също така намекна, че страната може да започне да тества дали дизайнът на бойните глави може да издържи на топлината при повторно навлизане в атмосферата.

Северна Корея демонстрира, че нейните ракети могат да летят до САЩ, но има неясноти относно това дали бойните глави биха могли да останат непокътнати, за да достигнат целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още