IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката е обречена на неопитни и лоши мениджъри

Тя остава полезен пример за това как да не управляваме едно работно място и вероятно винаги ще бъде така

13:40 | 01.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доминик Рааб. Снимка: Bloomberg
Доминик Рааб. Снимка: Bloomberg

Доминик Рааб, който наскоро напусна поста вицепремиер на Обединеното кралство, е едновременно жертва и облагодетелстван от необичайната си професия. Той е бенефициент, защото много преди министерската му кариера да бъде прекратена поради обвинения в тормоз, административното му досие със сигурност щеше да го спре и в друга област. Рааб отдаде реакцията към него от страна на държавните служители на „темпото, стандартите и предизвикателството“, което той е внесъл в длъжността, но в неговата министерска кариера липсват постижения. По време на второто му назначаване, като министър на правосъдието, той нямаше нищо в автобиографията си, което да препоръчва да му бъде дадена друга министерска работа.

Но ако избраната от него кариера беше различна от тази на политик, той със сигурност нямаше да загуби работата си като министър на правосъдието по начина, по който го направи. Да бъде доказано от независим доклад, че понякога прекъсваш хората, като „протягаш ръката си директно към лицата им“, по всеки стандарт е ненужно грубо. Но на всяко нормално работно място ще са достатъчни една тиха дума в ухото на прекъсващия и последващо извинение от негова страна, пише колумнистът на Financial Times Стивън Буш.

Рааб не е първият политик, който е преследван от слухове за поведението си. Последният премиер на лейбъристите Гордън Браун беше обвинен в хвърляне на химикалки и дори телбод по персонала. През април 2009 г. Bloomberg съобщи, че един помощник е бил предупреден да се пази от „летящи нокии“. Говорителят на тогавашния министър-председател описа твърденията на Bloomberg като „необоснована глупост без източници, която бихте очаквали да прочетете в неделните вестници, а не в уж уважавана финансова медия“. Разликата, разбира се, е, че някои от обвиненията срещу Рааб бяха подкрепени от независим съвет.

През 2020 г. кандидатурата за президент на Ейми Клобушар, старши сенатор от Минесота, беше засегната от поредица от обвинения в тормоз. Тя беше обвинена, че редовно разплаква служителите си и ги мъмри по имейла. Един от нейните бивши служители, Тристан Браун, я защити, казвайки на Huffington Post: „Чувал съм хора да казват, че е трудно да се  работи с нея, но понякога настръхвам, когато го чуя, защото рядко се говори това за мъжете шефове в Конгреса, въпреки факта, че е трудно да се работи с половината Конгрес“ - реплика, която очевидно не е отричане на самите обвинения.

Това, което свързва Рааб, Браун и Клобушар, е, че избраната от тях професия – тази на избран държавен служител – не е нормална, както и работното им място.

Политическите партии и парламентарните офиси са среда под високо напрежение, пълна с шефове с ограничен управленски опит и младши служители, зависещ пряко от волята на своя началник.

Въпреки че никоя от тези характеристики не се среща само в света на политиката, взети заедно, те могат да създадат особено нефункционални работни места. Аферата „Рааб“ илюстрира добре всички тях: макар че кризата в Конфедерацията на британската индустрия (CBI) показва доколко едни и същи проблеми могат да засегнат организации, които не са изправени пред уникалните обстоятелства или натиска на политиката.

Проблемите датират от първото назначаване на Рааб. Подобно на Клобушар, Браун и по същество всеки политик, заемал длъжност преди тях, основната квалификация на Рааб за заемането на висок пост беше способността му да печели избори. Той беше издиган от последователни министър-председатели до голяма степен заради политическите си качества като отдаден брекзитър (който подкрепя излизането на Великобритания от ЕС, бел. ред.) от дясната част на партията си. Това, което той и повечето политици нямат, е управленски опит. Политиката далеч не е единствената индустрия, в която хората биват възнаграждавани за експертен опит в една област с управленски отговорности и биват оставяни да плуват или да потънат. Това е периодичен проблем за много бизнеси, не на последно място журналистиката. През последните години това беше особено предизвикателство за технологичните компании, където, благодарение на периоди на бърз растеж и експанзия, хората бяха повишени до управленски роли с невероятна скорост.

Но една важна разлика между политиката и другите области е, че в нея няма вътрешен натиск за подобряване на управленските умения на отделните политици. Правителствата и законодателните органи са изправени не само пред постоянен натиск да поддържат разходите ниски, но и пред постоянен фон на враждебност от страна на пресата и техните опоненти относно всякакви разходи, които изглеждат като екстри за служителите.

Това, че виждаме министри, натъпкани като сардини във вагони втора класа и фактът на повече от десетилетие реални съкращения на заплатите на парламентарните сътрудници и държавните служители означават, че има малка перспектива избраните политици да получат подходящо управленско обучение.

Дори ако такова се предлагаше, няма кой да ги накара да го преминат. Една пренебрегната част от доклада на Адам Толи за поведението на Рааб беше, че Антония Ромео, постоянният секретар в Министерството на правосъдието, официално е поискала от него да промени поведението си. (Рааб оспорва този разказ, въпреки че Толи го приема като истина, отчасти поради дълбочината на бележките на Ромео.) В крайна сметка, като се има предвид, че нито служители на администрацията, нито главният шеф на въпросния политик, министър-председателят, ще накарат ключов съюзник да премине обучение по управление, политиката винаги ще бъде обречена на неопитни и лоши мениджъри.

Не стига това, ами и необичайната структура на политическото работно място го прави още по-податливо на нефункционалност. Повечето хора в политиката, независимо дали са съветници или работят в парламентарна служба, са пряко обвързани с волята на своя шеф по начини, които са рядко срещани извън най-месианските стартиращи компании. Тези хора са склонни да споделят политически възгледи и набор от цели. Това е работно място, където хората са свикнали да правят допълнителни усилия и където толерантността към лошите шефове е невероятно висока. Почти всеки е или на самия връх на организационната йерархия - министър, депутат, управляващ свой парламентарен кабинет, или самият премиер - или е в до голяма степен хоризонтална структура. Един проблем в CBI е, че това е организация с „липсваща среда“: много сравнително младши служители, оградени от шепа властни старши шефове, което винаги е рецепта за проблеми.

Това, което прави токсичността на политиката по-вероятнa да излее наяве, е отчасти склонността на политиците влизат в конфликт помежду си, но също и фактът, че успешните политици са принудени да контактуват с организация, която всъщност работи като модерно работно място: правителствената бюрокрация. Това е мястото, където един агресивен или харизматичен политик може да открие, че не разполага с необходимото, за да управлява реално министерство. Не е случайно, че кариерите на много политици се провалят, след като те влязат в правителството: или това че кариерата на Рааб приключи поради поведението му към държавни служители.

Трудната истина за политиците, техните преки служители и всеки, който влиза в контакт с тях, е, че тези черти не се премахват лесно от политиката. Въпреки че никога няма извинение за упражняването на тормоз, ако успехът в изборите носеше със себе си задължението да бъдеш добър в управлението, то нямаше да наричаме въпросната държава либерална демокрация. За останалите от нас политиката остава полезен пример за това как да не управляваме едно работно място и вероятно винаги ще бъде така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още