IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Ще предложим безспорен премиер утре в парламента

Правителство ще има, поемаме риска, заяви лидерът на ГЕРБ

12:25 | 09.05.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще използва първия мандат за съставяне на правителство и партията ще предложи кандидат за премиер утре в парламента. Това обяви на брифинг днес лидерът на партията Бойко Борисов. 

Президентът Румен Радев тази сутрин обяви, че ще връчи първия проучвателен мандат в понеделник (15 май). Часове по-късно Борисов обяви, че изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила да използва първия мандат с техен премиер и ще съставят правителство.

„Обръщам се към всички партии – избори през август, без бюджет, с изоставено служебно правителство, ще доведат до катастрофа", каза Борисов.

Името на предложения от ГЕРБ премиер ще стане ясно в сряда. От партията ще обявят решението си в парламента пред всички партии.

„Ще предложим безспорен министър-председател. Ще го направим утре в Народното събрание пред лидерите на всички партии. Изборът ни е това, което българите очакват”, уточни Бойко Борисов.

Без да посочва името на номинирания за премиер, Борисов го определи като „човек, който да може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията към това, което всички очакваме“.

"Във всички случаи - умен, красив, интелигентен, многоезиково знаещ...", посочи той.

"Повярвайте ми, изборът ни е абсолютно за точния момент това, което българите очакват. А те очакват ред в хаоса, да заработят еврофондовете, ПВУ, присъединяването ни към Шенген и еврозоната, правосъдната реформа и законите, за които сме поели ангажимент", каза Борисов.

Той уточни, че от ГЕРБ нямат изисквания към личностите, които да заемат министерските постове в кабинета - дали са партийни, или експерти. „Важно е само това дали те ще свършат работа“, каза Борисов.

Министрите ще се определят от ГЕРБ с партията, която ги подкрепи. "Слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност, определяме имената на министрите", уточни той. „Гарантирам, че ще влезем и в еврозоната, и в Шенген, ако сме заедно с програмно правителство", каза още Борисов.

Той отново се обърна към ПП-ДБ за съставяне на общо правителство със споделена отговорност, но ще търси подкрепа и от останалите политически сили.

"Обръщам се от името на първата политическа сила към втората - най-стабилните европейски демокрации работят по този начин. Слагаме на масата програмата, тези приоритети, приемлив премиер, който утре ще го съобщя, и правим правителство. Категорично сме решени да направим правителство, поемаме риска, каквото и да ни струва това. Ако не стане с вторите, с останалите, но не може да разделяме на добри и лоши партиите в Народното събрание“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се обърна и ктъм останалите партии с думите: „избори през август без бюджет, с изоставено служебно правителство, е катастрофа. Всеки отговорен политик не може да остави Народното събрание да работи месец и нещо, без да произведе нищо. Не може да остави хаосът в държавата да продължи и следващите дни и месеци", каза Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още