IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов поиска от ПП-ДБ да представят варианта си за кабинет с втория мандат

Ако ви предложим състав на кабинет, трябва да знаем и каква програма ще изпълнява, заяви Асен Василев

12:27 | 25.04.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Двете най-големи парламентарни политически сили - ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ може да напишат обща управленска програма. Това е накратко изводът от продължилата около час и половина лидерска среща в Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) да представи варианта си за кабинет и състав на правителство с втория мандат.

“Дали с първия или втория мандат не е важно за мен, важно е да има редовно правителство“, посочи той.

По време на срещата в Народното събрание Борисов повтори, че решението на Изпълнителната комисия на партията е да не водят разговори с останалите политически формации в парламента, докато не изчерпат всички опции с ПП-ДБ.

„Искате да ви подкрепим за втория мандат в парламента, без да участваме в кабинет“, коментира Борисов. Той припомни, че така или иначе участват в контрол на правителството като членове на парламента. И обърна внимание, че в Народното събрание има още четири партии, може да се създаде много мощна опозиция. 

Затова той иска от ПП-ДБ да им представят вариантите си за управление, състав на кабинет – премиер, министри, на базата на което „да се мисли, ако се отива на вариант правителство с втория мандат“. „Ако вие представите кабинет, който ние да го харесаме, пак имаме тема за разговори. Ако имате друг вариант за подкрепа, пак трябва да ни го покажете“, настоя Борисов. 

И заяви, че с Кирил Петков са си простили. 

„Очаквате едва ли не преди втория мандат да предложим състава на кабинет – това не е традиционна практика и трябва да се консултираме с нашите органи. При условие, че имаме съгласие по политики и това ще ви помогне за първия мандат“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев на лидерската среща.

Василев предложи да се разработи освен законодателна програма и ясна управленска програма какво да свърши едно правителство . „Ако ние трябва да ви предложим състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, трябва да знаем и каква програма ще изпълнява“, посочи той. 

В отговор Борисов заяви, че предложението на Василев е много разумно и разговорите следва да се продължат в този дух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Топ новини виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Запазването на неправилния метод за работа на Министерството на финансите причинява невъзможност за успешно правителство. Нямането на необходима защита на официалната валута е реален най-опасен вредител на националното стопанство. След прекратяване на погрешния метод за работа на Министерството на финансите е възможно успешно правителство. Защо коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са с реално съгласие за запазване на най-опасния вредител на националното стопанство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 18
khao
преди 1 година
играта на Мутрата е ясна - да загробят ПП. Ако искаше толко много да направи правителсто, лесно може да го състави и сега! ... да видим дали Киро ще се прееее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Здравейте, Опитвам се да намеря една игра на карти, която аз знам под името "Прееби другарче"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още