IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ ще предложат вариант за управление само с втория мандат

"Продължаваме промяната" и ГЕРБ са политически опоненти и има граници, които не могат да се прекрачват, заяви Асен Василев

18:19 | 20.04.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" потвърдиха пред президента Румен Радев становището си, че няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителстно на ГЕРБ-СДС и са готови да предложат вариант за управление само с втория мандат.

След срещата си с ГЕРБ-СДС по-рано днес президентът продължи преговорите за съставяне на кабинет с втората политическа сила от изборите на 2 април – "ПП – ДБ".

В началото на срещата държавният глава подчерта, че е важно за обществото да се знае докъде може да се стигне с политическия компромис. Радев поиска да научи върху каква формула за управление работят от "Продължаваме промяната – Демократична България". Радев попита представителите на коалицията каква формула виждат, ако се стигне до втори мандат - търсене на широка подкрепа, правителство на малцинството или друг вариант. Той поиска да знае приоритетите на формацията в законодателството и изреди Плана за възстановяване и устойчивост, членството на страната ни в Шенген и еврозоната.

В отговор съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков заяви, че не могат да подкрепят първия мандат.

„При положение, че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория“, каза Петков. Той посочи, че е време да бъде направена реформата в правосъдната система, като се създаде и възможност да се разследва главният прокурор. Той изтъкна като приоритет и промените в Антикорупционната комисия, стъпки за членство на страната ни в Шенген и в еврозоната.

„Слагаме ясен стандарт в българската политика - това, което обещаваме и говорим преди изборите, да бъдат и нашите действия след изборите", каза още Кирил Петков.

Съпредседателят на "Продължаваме промянат" Асен Василев допълни, че ПП и ГЕРБ са политически опоненти и има ясни граници, които не могат и не трябва да се прекрачват. „Смятаме, че моделът, по който трябва да се развива страната, е различен“, заяви Василев.

Малко по-рано при президента лидерът на ГЕРБ Борисов каза, че иска правителство с подкрепата на ПП-ДБ и изрази оптимизъм, че такова е възможно. Борисов поиска „колегите да преодолеят това какво щели да кажат избирателите на една партия“.

„Не не става дума за безпринципни компромиси, а за възможността да се свършат определени задачи и е ясно, че това е сложно в ситуация на поляризация... Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант само с втория мандат", подчерта и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.Христо Иванов пред държавния глава.

В петък президентът ще се срещне с останалите четири парламентарно представени партии – "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още