IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционалист: Възможен е вот 3 в 1 наесен - парламентарен, местен и референдум

Президентът не може да задейства процедурата с мандатите, ако няма председател на НС, казва проф. Пламен Киров

11:38 | 18.04.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Възможно е наесен да има поредни избори и то три в едно - парламентарни, местни и референдумът на "Възраждане" за отлагане на приемането на еврото до 2043 година. Това мнение изрази по bTV конституционалистът доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ при форсиране на процедурата по връчване на мандатите за съставяне на редовно правителство в края на юли може да има известно забавяне, което да доведе до съчетаването на местни и парламентарни избори. „Дотогава е възможно и да е приключила процедурата по одобряване, евентуално, на искането за национален референдум за забавяне на въвеждане на еврото", каза Киселова.

По думите ѝ възможността ГЕРБ и лично бившият премиер Бойко Борисов да инициират сформирането на кабинет със силите на "Промяната" не е „особено оптимистична“, тъй като  по думите ѝ Борисов е политик от миналото десетилетие.

"Ако той си мисли, че ще лидира едно бъдещо правителство на съгласието - на първо място Германия, която беше негов основен партньор в европейските формати, вече не се управлява от Меркел... И на следващо място - не трябва външнополитическият фактор - войната в Украйна, а вътрешнополитическият фактор - последиците от тази война във вътрешен план, да бъдат мислени като основа да се търси някаква форма на сътрудничество на управление. Защото войната е война, тя се води между други държави, България не участва и не трябва да бъде по-активна. Това е основният фактор, около който се обединяват и двете сили (ГЕРБ и ПП-ДБ) и който може да ги спои", анализира Киселова.

Като възможна хипотеза за сглобяване на евентуално редовно управление Киселова очерта не коалиция, а "сътрудничество".

Според конституционалиста проф. Пламен Киров в момента се печели време. "Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират трябва да се избере председател на парламента, каза по БНТ специалистът.

Той обясни, че в момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. „Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опити няма да започнат, докато не се конституционализира НС, докато не бъде избран председател на НС", каза проф. Киров.

Относно това, че преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, той припомни, че такава на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива има правителството, както и всеки народен представител, каза професорът. Според него има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство.

"Очевидно не искат да правят парламентарно правителство и обсъждат законодателната програма на служебното", каза професорът.

Утре трябва да продължи първото заседание на новоизбраното Народно събрание, което се очаква да избере председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма.

Вчера работни групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разговаряха в парламента. И двете формации бяха категорични, че преговори за съставяне на правителство не е имало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още