IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

49-ото Народно събрание: Старт и блокаж

Депутатите не успяха да изберат председател на новоизбрания парламент, утре продължават

13:28 | 12.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Днес тържествено откриха първото заседание на 49-ото Народно събрание. На снимката е Вежди Рашидов. БГНЕС
Днес тържествено откриха първото заседание на 49-ото Народно събрание. На снимката е Вежди Рашидов. БГНЕС

Първият пленарен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание приключи без избор на председател. С това първото заседание официално не е приключило. Народните представители бяха разпуснати от председателстващия Вежди Рашидов за "по-дълга почивка" до четвъртък в 10 часа. Така и утре депутатите ще продължат с избора на председател на парламента.

Първото заседание на 49-ия парламент бе прекратено след края на почивката, в която излязоха депутатите, след като не успяха да изберат председател от първия опит. "За днес приключва заседанието и ви приканвам още една нощ да преспите и утре ви очаквам", каза Рашидов.

До патовата ситуация се стигна, след като по-рано днес парламентът не одобри нито една от двете номинации за председател на Народното събрание - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, и Петър Петров от "Възраждане".

След като никой от номинираните не беше избран, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отправи предложение Народното събрание да се председателства на ротационен принцип между двете първи политически сили в НС.

Политическите сили не са се разбрали на председателски съвет за избор на председател на парламента, стана ясно след края му от думите на председателя на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Председателският съвет се събра след като водещият заседанието Вежди Рашидов даде почивка, но след нея отново нямаше развитие.

Преди да бъде обявено окончателното решение за края на днешното заседание обаче от ИТН заявиха, че при последващо гласуване ще подкрепят кандидатът на ГЕРБ-СДС.

„Ако парламентът не избере председател, това ще блокира целия процес по консултации и връчване на мандата“, каза президентът Румен Радев, след като депутатите отхвърлиха и двете кандидатури за председател на парламента.

 "Надявам се да има смирение, диалог и разум. Има най-различни предложения, но всичко зависи от диалога и разбирателството между партиите. Ако не се избере председател, разбирате че това ще блокира целия процес по консултации и връчване на мандата", каза Радев.

По-рано днес с тържествено заседание беше открито 49-ото Народно събрание и депутатите положиха клетва.

Вежди Рашидов произнесе слово за откриването на 49-ото Народно събрание. А политическите партии прочетоха декларации с приоритетите си.

Припомняме, че неуспешен опит за избор на председател имаше и в 48-ото Народно събрание. Тогава депутатите стигнаха до консенсусно решение на третия ден от началото на парламента след мъчителни дискусии, след което за председател беше избран Вежди Рашидов, който е най-възрастният присъстващ народен представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
Поредно лошо начало. Парламента демонстрира безхаберие (още първият ден).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още