IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната реформа и законите за ПВУ, еврозоната и Шенген - приоритети за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Въпросът за избор на председател на 49-ото Народно събрание все още е на масата на преговорите, засега не се водят преговори за правителство

14:25 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подготвят обща законодателна програма, обвързана с избора на председател на Народното събрание. Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на съвместен брифинг на двете политически формации.

Атанасова обясни, че въпросната законодателна програма включва най-важните законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, членството в еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа в частта за КПКОНПИ и домашното насилие.

Сформирани са работни групи, които до вторник трябва да са готови с приоритетните законопроекти по предварително изготвен списък. Ръководител на работната група от страна на ГЕРБ-СДС е Росен Желязков, който е и номинацията на ГЕРБ за председател на парламента, а от страна на коалицията ПП-ДБ ръководител е Николай Денков.  

Законодателната програма, подготвена от двете формации, ще бъде предложена за обсъждане и на другите парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. Някои от законопроектите ще бъдат внесени съвместно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

От двете формации са категорични, че към този момент не се водят преговори за правителство.

"Не обсъждаме правителство и всякакви такива намеци са неоснователни", заяви Николай Денков.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че работните групи ще са като основа за това да заработи парламентът - да бъде избран председател и да се излъчат правна и бюджетна комисии, както и комисия по конституционните въпроси, която ще е изготви промени в Конституцията, за да се говори за истинска правосъдна реформа.

Иванов поясни, че целта е  да се пристъпи към поетапно стартиране на отделни елементи на парламентарната република. „Започваме с уточняването на необходимия минимум от големи национални задачи, за които всички сме съгласни. Това, че има съвпадение по тях, не е новина….Използвали сме ги за основа, за да стартираме поне една сесия на парламента", посочи той.

Въпросът за избор на председател на 49-ото Народно събрание все още е на масата, уточни той.

„Не е обсъждан въпросът за председател и за изпълнителната власт. Тези въпроси ще намерят решение, след като работните групи отчетат резултати следващата седмица“, потвърди Росен Желязков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още