IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът на председател на 49-ото НС се отлага за след Великден

Първото заседание на парламента продължава в сряда

10:30 | 13.04.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изборът на председател на 49-ото Народното събрание се отлага за след Великден.

Днес депутатите подновиха заседанието си, което вчера беше прекъснато, след като не успяха да изберат председател на парламента.

В началото на днешното заседание председателстващият Вежди Рашидов попита дали има и други номинации за председател на парламента. След като такива не бяха издигнати, Рашидов съобщи, че ще продължат заседанието след Великден, в сряда, 19 април, от 10 часа.

"При тази патова ситуация няма какво друго да направим", каза той.

Очаква се днес да има нова среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България“, на която да бъде излъчена контактна група между двете политически сили. Целта е да се определят важните законодателни приоритети. Вчера стана ясно, че ще бъдат инициирани работни групи в търсене на консенсус между всички парламентарни политически сили за приоритетните законодателни инициативи в новото НС.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че иска да направи правителство с ПП-ДБ.

Искам да направя правителство с ПП-ДБ, това е най-доброто за България. Ако това не стане, има и друг план, каза в кулоарите на парламента Борисов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че се надява да бъде направена следващата стъпка с излъчване на работни групи от ПП-ДБ и от ГЕРБ, които да обсъдят заложената като основа законодателна програма, за да се прецени дали вариантът с ротационното председателство на НС може да сработи с реален смисъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още