IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев към ГЕРБ: Носите отговорност за бързо формиране на кабинет с широка подкрепа

Грехота е единомислието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се проиграе, за да не бъде изгубен някой и друг избирател, каза Борисов

16:25 | 20.04.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставянето на правителство възможно най-бързо и с най-голяма подкрепа в условията на война и политическа криза. Имате водеща роля за решаване на неотложни въпроси в 49-ото Народно събрание, които бяха отлагани в няколко парламента, свързани с Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и премането на държавния бюджет.

С тези думи президентът Румен Радев прие представителите на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ-СДС на консултации преди връчването на първия мандат.

Държавният глава постави пред формацията ред въпроси и поиска да научи в какви срокове може да бъдат решени належащите проблеми на страната.  Радев попита как от ГЕРБ виждат решение за политическо бъдеще на страната ни - за внасянето и приемането на държавен бюджет, за формирането на правителство, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната.

Президентът попита представителите на коалицията колко дълго възнамеряват да водят преговори с ПП-ДБ и дали имат резервен вариант, ако не се споразумеят за правителство с тях. Президентът постави въпроса и за необходимостта от спешно приемане на Бюджет 2023.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че най-стабилното правителство, способно да свърши неотложните задачи и то в кратки срокове, е правителство с ПП-ДБ и изрази оптимизъм, че такова е възможно. За него „въпросът е дали колегите ще преодолеят това какво щели да кажат избирателите на една партия“.

Борисов каза пред Радев, че е "грехота да се проиграе изключителното единомислие, което имат депутатите от нашата коалиция и ПП-ДБ само за да не бъде изгубен някой и друг избирател". "Ако България е над всичко, ако всичко това, което чухте в декларации е вярно, има шанс да направим нещо стабилно и с ваша помощ това да се случи", каза Борисов.

"Ние сме отговорни и няма да оставим юни месец държавата във фалит и финансов колапс. Затова опитваме да сме отговорни - полагаме усилия, търпеливи сме“, каза той.

На въпроса за сроковете, поставен от държавния глава, отговори Десислава Атанасова. По думите ѝ Правилник на Народното събрание трябва да бъде изработен до следващия вторник.

„До края на следващата седмица имаме намерение да изберем и състав на комисиите. При най-бързи темпове на работа те могат да започнат или до края на следващата седмица, или след 1 май”, каза Атанасова.

По думите ѝ приоритетно ще се разглеждат законите от Министерския съвет, които касаят ПВУ, еврозоната, Шенген, както и двата закона за реформа в правосъдната система.

Тя обърна внимание, че от служебния кабинет се очаква да бъдат внесени закони за енергетиката, както и законите за БНБ. Те може да бъдат разгледани в рамките на най-малко две-три седмици, ако се постигне договореност между политическите партии в 49-ия парламент.

Президентът на свой ред каза, че всички оставащи закони ще бъдат внесени. Той припомни казуса с Кодекса за застраховането, който „беше внесен, но спонтанно бе отхвърлен”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той няма да е кандидатът на партията за премиер след получаването на първия мандат. 

„Няма да бъда кандидат за премиер. Предизборното говорене свърши. Сега, на който му е мила държавата, трябва да направи компромиси“, каза Борисов след края на консултациите при президента.

„ГЕРБ-СДС има вариант и за експертен, и за партиен кабинет. Убеден съм, че най-доброто за България е коалиция между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, добави той.

В 17 ч. държавният глава ще се срещне с представители на групата на "Продължаваме промяната – Демократична България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още