IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Желязков е избран за председател на 49-ото Народно събрание

Депутатите избраха кандидата на ГЕРБ-СДС за председател на парламента със 136 гласа „за“

11:16 | 19.04.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите избраха от трети опит председател на 49-ото Народно събрание (НС). Това е номинираният от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Росен Желязков беше избран със 136 гласа „за“, 0 гласа „против" и 94 гласа - въздържал се.

Желязков очаквано получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и „Има такъв народ“. От БСП, ДПС и "Възраждане" се въздържаха.

Другата номинация за председател на парламента бе издигната от „Възраждане“ – Петър Петров. Тя бе отхвърлена с 36 гласа "за", 59 бяха „против" и 139 се въздържаха. 

До избора се стигна, след като преди великденските празници новоизбраният парламент се събра на първо заседание, но депутатите не успяха да си изберат председател. При първата процедура никой от кандидатите – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“, не получи необходимия брой гласове, за да застане на поста. Затова първото заседание беше прекъснато и на следващия ден подновено, но само за минути. Така изборът на председател на парламента остана за след Великден. 

Вчера, след няколкодневни разговори, първите две политически сили се разбраха за обща законодателна програма на парламента, както и за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков. Ако законодателният орган работи повече от три месеца, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са се договорили изборът на председател на НС и на правната комисия да е на ротационен принцип между двете най-големи политически сили. 

"Ако Народното събрание заработи успешно, след три месеца ще има възможност за ротация на председателя на парламента, така че заедно с председателя на Комисията по правни въпроси да може да работят в синхрон и да се приемат най-важните законопроекти", посочи Николай Денков (ПП-ДБ) във вторник.

Приоритетните законопроекти в изработената от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ програма на НС са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната и правосъдната реформа. 

БСП не подкрепи кандидатурата на Росен Желязков от принципни съображения, обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея споразумението за ротационно председателство е противоконституционно.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев аргументира "джентълменското споразумение" между двете коалиции за ротация на парламентарното председателство с необходимостта от ясна законодателна програма. По думите на Василев е важно тези закони да бъдат приети, дори без да се излъчи правителство, защото ще помогнат на България да се придвижи напред и в икономически, и в политически план. „Най-важното за нас е тези закони да бъдат приети. Другото, което сме обещали на нашите избиратели, е, че имаме решение на нашите ръководства, че няма да подкрепим правителство с мандат или участие на ГЕРБ", каза Асен Василев.

От "Има такъв народ" подкрепиха кандидатурата на Росен Желязков, защото „така изисква парламентарната етика“. Според Тошко Йорданов ротационното председателство е противоконституционно.

От ДПС също поставиха под въпрос доколко конституционно е ротационното председателство и обявиха, че са в опозиция.

Депутатите избраха и заместник-председатели на Народното събрание - по един от всяка парламентарна група - Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП-ДБ), Цончо Ганев (Възраждане), Филиз Хюсменова (ДПС), Кристиан Вигенин (БСП) и Андрей Чорбанов (ИТН).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
Коалициите от партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подсигуряват своя политически провал. Накратко: Нямането на необходима защита срещу инфлация е най-опасен вредител на националното стопанство. Всички сме жертви на лошото държавно поведение. Сега коалициите от партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пренебрегват неправилния метод за публични финанси. Те са с качество на съучастници на финансовото зло. Всякакво съдружие с обществения враг подсигурява провал на ръководителите на съответните политически партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още