IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Има такъв народ“: Политически отговорно е да има кабинет

Ще бъдем опозиция и контрол на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заявиха от ИТН

15:50 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет, защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите, които са пред страната. Това каза Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН), на консултациите при президента Румен Радев. 

Президентът ги попита каква е степента им на принадлежност към идейно обединение ГЕРБ-СДС - ПП-ДБ.

„Ние от ИТН не сме стандартна политическа партия, на която да се налагат щампите, които се налагат на останалите", каза в отговор Тошко Йорданов.

Що се отнася до новосформиращото се мнозинство ГЕРБ-СДС – „Продължаваме промяната – Демократична България“, ние сме опозиция на тази конфигурация, каза още Йорданов. „Ако те продължат да се събират заедно, което е тяхно право, ИТН ще бъде опозиция", каза той. По думите му от ИТН ще упражнят сериозен контрол по всички нива на тяхното управления, доколкото могат.

Законите по ПВУ трябва да бъдат приети, а някои неща да се предоговорят, каза още Йорданов. Той допълни, че има и неща, които ИТН не подкрепят.

Той каза, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат намерения в законодателната сфера, но това са красиви лозунги без съдържание. „Не подкрепяме развитието на геотермална енергия за добиване на ток. Планът в този му вид беше написан еднолично от Василев и Петков, отваря се дупка за корупционни практика", каза той, имайки предвид Асен Василев и Кирил Петков.

Що се отнася до бюджета Йорданов смята, че без редовно правителство не е добре да се приема бюджет, защото той би бил „сватбарски“. 

„Там партиите безконтролно с цел събиране на избиратели надуват разходи, без да се питат откъде ще дойдат парите. Това е изключително безотговорно и вредно поведение, партиите ще постъпят по същия начин, ако имат възможност. Да харчим парите от ПВУ за социални разходи е изключително неправилно. Те са за развитие на икономиката, това би довело до по-богата държава и повишаване на доходите", каза Йорданов.

"Ясно е, че отговорността и ключът за стабилност е в първите две политически партии. Хубаво е да има редовно правителство, защото ще се опита да решава проблемите", каза пред медиите Йорданов.

Ако третият мандат бъде даден на ИТН, ние сме готови да предложим правителство и да поемем тази отговорност“, заяви той.

Със срещата на най-малката парламентарна група - „Има такъв народ” с президента завърши и втората серия от консултации при президента. 

Вчера на консултации при президента бяха от ГЕРБ-СДС и от „Продължаваме промяната – Демократична България“, а по-рано днес държавният глава Румен Радев имаше срещи с представители на парламентарните групи на „Възраждане", ДПС и „БСП за България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още