IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС: 3% бюджетен дефицит е постижим, но зависи на каква цена

Движението остава в опозиция засега, защото не участва в разговори за мнозинството, каза Мустафа Карадайъ

12:16 | 21.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Бюджетен дефицит от 3% за тази година е постижим, но зависи в какъв срок трябва да се постигне и на каква цена. Това коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Днес продължават консултациите при държавния глава с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Румен Радев поиска оценката на политическата формация за политическите процеси в 49-ото Народно събрание и как те виждат възможността за съставяне на правителство.

Карадайъ заяви, че ДПС засега не е част от оформящото се мнозинство заради подхода и липсата на диалог.

По думите му първо трябва да се определи политическият субект, които ще управлява, за да е ясно кой носи отговорност за управленските решения. На следващо място да се направи дневен ред, да се начертае програма, да се заложат срокове. Той обясни, че засега от ДПС са опозиция на оформящото се мнозинство от първите две политически сили в парламента, тъй като не участват в разговорите им.

Според него българските политици още не са си научили урока, макар и след пет предсрочни вота. „Наблюдаваме как първите две политически сили влязоха в полето на популизма и определиха законопроекти, които да се разглеждат, без да има субект, който да носи отговорността за тези действия", заяви Карадайъ. Той изрази мнение, че политиците "трудно надскачат личното и партийното его". 

Карадайъ припомни, че от ДПС са поели ангажимент, че ако са част от мнозинството за кабинет, ще се опитат да направят така, че дневният ред на обществото да стане дневен ред и за политиците.

Председателят на ДПС отново призова за възстановяване на диалога и нормалността в политиката. Карадайъ подчерта, че ДПС винаги са се опитвали да допринесат за дългосрочните политики на страната, една от които е Планът за възстановяване и устойчивост.

Вчера Румен Радев разговаря с ГЕРБ-СДС и с "Продължаваме промяната - Демократична България". По-късно днес предстоят срещи с „БСП за България“ и „Има такъв народ“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Третия мандат е в баклавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още