IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костадинов при Радев: Разговорите за еврозоната са опит за пълзящ преврат

Готови сме да представим собствен кабинет, първо трябва да се приеме бюджет, заяви лидерът на "Възраждане"

10:05 | 21.04.23 г. 5
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За "Възраждане" е важно да има политическа стабилност, но тя да не е на всяка цена. Това заяви лидерът на партията Костадин Костадинов пред президента Румен Радев днес.

Държавният глава продължава консултациите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство. След срещите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вчера, трети на "Дондуков" 2 дойдоха представители на "Възраждане".

"С всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но и отговорността ви също. Този парламент има да наваксва много несвършена работа“, заяви в началото на разговора държавният глава. Той поиска да разбере дали приоритетите на „Възраждане“ съвпадат с тези на другите политически партии и какво е отношението на формацията към приемането на бюджета и раздаването на мандатите.

В отговор Костадинов акцентира върху заявките на повечето политически сили за приемане на законопроекти, обвързани с членството на България в еврозоната, при положение че в момента се организира референдум по този въпрос.

"Важно е в никакъв случай да не се подменя волята на българския избирател. Правят се опити да се суспендира въпросът за провеждане на референдум за запазване на българската валута“, каза Костадинов.

Той отбеляза, че проверката на подписката ще приключи в понеделник или вторник. След това ще приключи и проверката в ГРАО, предвидена в закона. „В първата десетдневка на май ще стане ясно, че за този референдум има над 400 хил. подписа и задължително ще трябва да се проведе такъв. Всички разговори за еврозоната считаме за опит за пряка подмяна на волята на българския избирател и за пълзящ държавен преврат", коментира още лидерът на "Възраждане".

"За нас е важно запазването на българската валута и финансова независимост, да сме максимално дистанцирани от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията с европейските ни партньори и като цяло – да има политическа стабилност, но не на всяка цена, защото вече имаше 12-годишно стабилно управление на ГЕРБ, чийто последици всички търпим", каза Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че партията е готова да управлява.

"Готови сме да представим собствен кабинет. Най-напред обаче трябва да се приеме бюджет", посочи той. И подчерта, че първите две партии нямат разписана законодателна програма, за разлика от "Възраждане".

Костадинов постави въпроса за предоговорянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи. А президентът Румен Радев заяви, че очаква до края на април да има развитие по въпроса с оглед на интензивните разговори с ЕК.

„Искаме третия мандат, дали вече можем да го получим зависи само и единствено от президента“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в изявление след консултациите при държавния глава Румен Радев.

Според него хипотетичен шанс за правителство има и за първия, и за втория мандат, но ще бъде „абсолютно нестабилно“. „Както падна правителството на Кирил Петков, така ще падне и това“, смята Костадинов. Той смята, че държавният глава не трябва да бави първия мандат.

„Бюджетът ще бъде приет, стига да има политическа воля за това, което още не е сигурно“, коментира той.

Днес президентът ще се срещне още с ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ", с което ще приключи кръгът от консултации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 11
penman
преди 1 година
Откъдето и да го погледнеш - грешка на природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
doba
преди 1 година
До: zelka007, ЗЕлков, Коцето е веу'ик! Майтап или не на следващите избори ще е поне 5% нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
тоя ако го видя пред мен по стълбите ще го спъна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 ... а неговата *** на фронта- т.е. за неговата смъъъъРт на фронта и ... *** идеологията е джендъъъъъР идеологията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
baybay11
преди 1 година
Разведеният костадинов ще е съгласен ли новата му жена да го прати пушечно месо на фронта в Украйна, за да се бие и да умре в защита на путлеровите частни интереси, с цел тя да си оправи финансовото положение чрез изплащане на държавно обезщетение за неговата смърт на фронта. Защото този ни пробутва тези ''руски изконни ценности на руския мир''/ т.е. свят/, вместо нашият български морал, с цел уж противопоставяне на *** идеологията...За един приятел питам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още