IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В индийския щат Карнатака капитализмът и демокрацията работят

Този опит има значение не само за страната, но и за света - както икономическо, така и политическо

20:30 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стадионът в Бенгалуру. Снимка: Bloomberg
Стадионът в Бенгалуру. Снимка: Bloomberg

В 30 пътешествия в продължение на 25 години, проследявайки избори в Индия с група писатели, съм бил свидетел на безкрайни изненади, но нито една по-окуражаваща от историята, която открихме миналия месец в южния щат Карнатака. Това е ново икономическо чудо, разгръщащо се в жизнена местна демокрация, което опровергава широко разпространените притеснения относно еднопартийното управление в Индия, пише за Financial Times Ручир Шарма, председател на Rockefeller International.

С население от около 70 милиона, Карнатака е по-голям от повечето държави по света. Докато щатът се отправя към урните на 10 май, неговият опит има значение не само за Индия, но и за света - както икономическо, така и политическо.

При последното ни пътуване до Карнатака преди пет години все още се виждаха признаци на изоставане - сламени покриви, гниещи витрини. Сега те са засенчени от символи на прогреса: червени керемидени покриви и весело боядисани бетонни стени. В провинциално село, където преди бихме очаквали да видим глутници бездомни кучета, срещнахме развъждащ селянин, продаващ ротвайлери за по 500 долара.

През последното десетилетие дългогодишният бум в столицата на Карнатака, град Бенгалуру, движен от глобалните технологични гиганти, започна да се разпространява към щатската провинция. Селското стопанство и свързаните с него услуги се присъединиха към технологиите в стимулирането на растежа. Карнатака се разраства много по-бързо от останалата част на Индия, издигайки се от 16-то място, за да стане третият най-богат щат в Индия по доход на глава от населението, само след малките Гоа и Сиким. Откакто започва да се води статистика в Индия, след обявяването на независимостта през 1960 г., никой друг голям щат не се е издигал толкова бързо. Средният доход на човек в Карнатака се удвои през 2010-те години до 3800 долара.

Започнахме последното си пътуване в Бенгалуру, който беше динамичен както и преди, само че с още по-лош трафик. Председателят на Infosys Нандан Нилекани ни каза, че хората продължават да прииждат, привлечени от силата на технологична екосистема, която съставлява 45 процента от всички инвестиции в индийски стартъпи.

От Бенгалуру се насочихме на югозапад по гладка нова магистрала към град Майсуру, след което завихме на север към далечната провинция. Във Варуна, типът фермерски град, където често се виждат биволи да пият на ръба на кален водоем, се натъкнахме на езеро с джетове, които пореха повърхността. Този образ на развлечението ни се стори странно неуместен, докато не намерихме повече от същото: сватба с гости в имитация на Dolce & Gabbana, фризьорски салон, който взема почти 5 долара за боядисване на коса, невъзможна сума в по-бедните щати в Индия. Осъзнаването, че Карнатака вече е различна, ни осени на третия ден от едноседмичното ни пътуване, когато се натъкнахме на блок с апартаменти, издигаща се в провинциално село.

През последното десетилетие Карнатака расте с близо 8 процента годишно, цели два пункта над средното за страната, а икономическият му бум финансира нови социални разходи, които почти се утроиха през 2010-те. Средствата за социални помощи сега текат директно към бенефициентите чрез националната система за дигитален трансфер на Индия, помагайки на бума на Бенгалуру да се разпространи в селските райони.

Селското стопанство нараства със 7 процента годишно през 2010-те, доста над средното за страната. Щатското правителство насърчи по-печеливши земеделски технологии и култури, като ядки арека и манго. Повече от 8 от 10 жители на селските райони на Карнатака имат смартфон, двойно повече от броя само преди пет години, а новите мобилни услуги дават на фермерите лесен достъп до кредити. Близо до град Хубли срещнахме търговец на части за трактори, който каза, че благодарение на онлайн кредита продажбите му процъфтяват.

Нито едно чудо не е перфектно. Гласоподавателите в Карнатака казват, че оплакванията им сега включват безработицата и остатъчната бедност - които ставаха по-видими колкото по-далеч на север пътувахме – както и корупцията. Проучванията показват, че управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP) върви към поражение, което не е изненадващо. В индийската мажоритарна избирателна система малки промени могат да свалят правителства. Гласоподавателите в цялата страна имат дълга история на отстраняване на власти, дори когато местната икономика расте бързо, а в Карнатака управляващи не са били преизбирани от десетилетия.

Поражение на BJP в Карнатака ще остави партията и нейните съюзници на власт само в 14 щата в цялата страна, представляващи по-малко от половината от населението на Индия. По този начин демокрацията в щата процъфтява, което може да предостави алтернативен прозорец към Индия за много коментатори, които се опасяват, че премиерът Нарендра Моди тласка страната към авторитаризъм и индуски шовинизъм.

Индия най-добре се осмисля като съвкупност от много страни, а не като една, твърде сложна, за да бъде доминирана от една партия или лидер. Въпреки че оптимизмът ми винаги расте, колкото повече се отдалечавам от токсичната национална политика на Делхи, рядко съм си тръгвал от пътуване тук по-оптимистичен. В Карнатака капитализмът и демокрацията работят добре и в наши дни това се счита за истинско чудо - навсякъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още