IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканската народна партия в Турция обвини Русия в намеса в изборите

Ценим връзките си с Москва, но няма да позволим намеса във вътрешните работи, казва Кемал Кълъчдароглу

17:29 | 12.05.23 г.
Кемал Кълъчдароглу. Снимка: Bloomberg LP
Кемал Кълъчдароглу. Снимка: Bloomberg LP

Кандидатът на опозицията за президент на Турция и ръководител на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу съобщи, че има доказателства, че Русия стои зад онлайн публикации на фалшиво съдържание преди изборите тази неделя (14 май). На 11 май основният претендент на Реджеп Тайип Ердоган публикува в Twitter съобщение на руски език, в което обвинява "руските приятели" в разпространение на фалшиви новини.

Пред Ройтерс той коментира, че в партията му имат конкретни доказателства за това, иначе не би написал подобно нещо. Политическата сила обаче не се е обърнала към руското посолство в страната, допълва още Кълъчдаруглу.

"Смятаме за неприемливо друга държава да се намесва в изборния процес в Турция в полза на някоя политическа партия. Искам целият свят да бъда нащрек, затова написах този туит", коментира кандидатът за президент пред агенцията.

Той обаче не споделя нито в своя пост в Twitter, нито пред Ройтерс за какво съдържание става въпрос. Според Bloomberg става въпрос за видео, използвано от Реджеп Тайип Ердоган, в което един от командващите в кюрдската ПКК се изказва в подкрепа на Кълъчдароглу. Този клип е бил разпространен от руски хакери, смятат в Републиканската народна партия.

Името на Русия често се свързва с подобни кампании и намеса в изборния процес, включително и в САЩ - обивинения, които Москва категорично отхвърля, добавя Ройтерс.

И сега Русия отрича съпричастност. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Кълъчдароглу е бил излъган, а Москва много цени връзките си с Турция.

Кемал Кълъчдароглу има всички шансове да спечели първия тур на изборите, сочат социологическите проучвания. Въпросът е дали той ще успее да събере нужните му гласове, за да стане президент на Турция още тази неделя. На втория тур, който би трябвало да се проведе на 21 май, и двамата кандидати имат равни шансове, сочат социолозите.

74-годишният Кълъчдароглу казва, че ако бъде избран на поста президент на Турция, ще продължи да поддържа връзките с Русия, но ще търси баланса. "Искаме да запазим нашите отношения, няма да прекъснем нашите приятелски отношения, но няма да позволим намеса във вътрешните ни работи", казва той пред Ройтерс.

Кълъчдароглу коментира още, че ако спечели изобрите в неделя, ще настоява за нова мирна инициатива между Русия и Украйна, посочвайки, че окупирането на една държава от друга не е правилно. Той също така би подкрепил разширение на НАТО, но без да уточнява повече подробности по този въпрос.

Анкара блокира членството на Швеция в Алианса. На срещата на върха на организацията през юли ще бъде дискутирана и перспективата на Украйна за членство.

"НАТО не е само военна огранизация - в 21-и век това е организация, която защитава демокрацията. Ще запазим връзките с НАТО в същата рамка, която сме имали и преди", допълни още той по отношение на Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още