IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън очаква отношенията с Китай да се подобрят "много скоро"

Двете страни искат да оставят назад инцидентите с шпионските балони, казват от Белия дом

16:09 | 21.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън коментира, че очаква отношенията с Китай да се "размразят много скоро", пише Bloomberg. В брифинга след участието си на срещата на Г-7 в Япония той коментира, че двете страни са били договорили "гореща линия за военните", но всичко се е променило след появата на "глупавите балони".

Американският президент допълни, че в страната му са били свалени балони с шпионско оборудване и обясни още, че смята, че отношенията между двете държави ще се подобрят. Шпионските балони доведоха до криза и прекъснаха комуникациите между двете водещи икономики

В същото време Байдън уточни, че "ще има отговор", ако Китай започне действия срещу Тайван, допълва ВВС.

Той отбеляза още, че ще продължава да поддържа Тайван в позиция, "в която може да защитава себе си", но допълни, че няма неопровержими доказателства, че ще има конфликт.

Преди време американският президент заяви, че иска да се срещне със своя китайски колега и изрази отипимизъм, че двамата поне ще се чуят по телефона. Байдън не коментира кога може да стане това. Двамата се видяха официално за последно по време на заседанието на Г-20 в Индонезия през ноември.

От администрацията на Белия дом коментират, че и двете страни искат да оставят назад инцидентите с шпионските балони. В момента САЩ се ангажира по множество фронтове с Китай, допълва Bloomberg и припомня, че през миналата седмица съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан еразговарял с началника на Службата за външни връзки на ЦК на Китайската комунистическа партия Уан И във Виена. През следващата седмица пък предстои среща с министърите на икономиката на Китай УанУънтао и на САЩ Джина Раймондо във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Волът рие, а по гърба му пада! (стара българска поговорка)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Военная операция в Ираке началась утром 20 марта 2003 года. Она носила кодовое название Иракская свобода https://***.youtube.com/watch?v=mtPQC46xIVs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 10 месеца
Склерозата не прощава никому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
RoyBatty
преди 10 месеца
г-н Байдън има много вътрешни проблеми и ако бързо не реши въпроса с дълга всички други проблеми ще станат малки проблеми. А отношенията с Китай са дългосрочно влошавани, което прави бъзото подобряване трудно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още