IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Сириза" върна мандата за сформиране на правителство в Гърция

Страната се насочва към нови избори на 25 юни

16:50 | 23.05.23 г.
Лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас говори пред журналисти, след като върна мандата за сформиране на правителство. Снимка: EPA/БГНЕС
Лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас говори пред журналисти, след като върна мандата за сформиране на правителство. Снимка: EPA/БГНЕС

Лидерът на гръцката лява партия „Сириза“ Алексис Ципрас върна мандата за сформиране на коалиционно правителство, като заяви, че се готви за втори избори през юни след по думите му „болезнено“ изборно поражение на партията му, пише Ройтерс.

Преди това премиерът Кириакос Мицотакис, чиято партия „Нова демокрация“ спечели 40,8% от гласовете в неделя спрямо 20,1% за „Сириза“, избра да не сформира коалиция и да отиде на втори избори в опит да постигне пълно мнозинство.

Ципрас уведоми президента Катерина Сакеларопулу, че не може да сформира коалиция, след като много избиратели се отдръпнаха от радикалния, антисистемен стил на „Сириза“, която дойде на власт в бурните години на дълговата криза в Гърция.

„Нямам причина да крия, че изборният резултат е болезнен шок, той беше неочакван. Поемам пълна отговорност за този резултат, но в моя речник това означава да остана и да се боря“, заяви Ципрас пред президентския дворец.

Втори избори са насрочени за 25 юни, когато влиза в сила системата за бонус гласове за спечелилата партия. Тя може да даде на партията на Мицотакис мнозинство в парламента, за да управлява сама.

Опозиционните партии нямат достатъчно места, за да сформират управляващ съюз без участието на „Нова демокрация“. Всички лидери на партии заявиха, че няма да провеждат преговори за правителство.

Ципрас заяви в телевизионно обръщение, че основната отговорност на „Сириза“ е „да предотврати перспективите за всемогъщ и неподлежащ на контрол премиер“ и да гарантира присъствието на левицата в политическия пейзаж на Гърция.

Преди изборите Мицотакис каза пред Ройтерс, че иска да осигури на партията си удобно мнозинство, като заяви, че „преживяването ни научи в Гърция, че еднопартийните правителства са много по-стабилни от коалиционните правителства“.

Поражението на „Сириза“, която нарече вторите избори „последна битка“, показа разцепление вляво. Две малки леви партии, създадени от бивши членове на „Сириза“, не спечелиха достатъчно гласове, за да влязат в парламента.

Преди първото гласуване „Сириза“ се опита да убеди социалистическата партия ПАСОК, която остана на трето място в неделя и левите партии, включително комунистическата KKE, да я подкрепят в коалиционно правителство.

След поражението си „Сириза“ ги обвини, че обръщат гръб на усилията за сформиране на съюз срещу консерваторите.

ПАСОК все пак ще получи формално мандат за сформиране на коалиционно правителство, преди президентът да назначи служебен кабинет, който ще управлява Гърция до вторите избори.

Според изборните правила победителят на вторите избори след първите избори без ясен победител получава 20 бонус места в парламента, ако получи 25% от гласовете и до бонус от 50 места, ако спечели около 40%. Ако Мицотакис си осигури отново 40% от гласовете на избирателите или дори малко по-малко, той пак ще има мнозинство.

За да се възползва от бонус местата, партията му трябва да остане най-голямата. Това изглежда вероятно, тъй като най-близкият ѝ конкурент, „Сириза“, си осигури 20,1%. Общият брой на местата, които Мицотакис ще си осигури, зависят обаче от това колко други партии ще влязат в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още