IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица: Политическата криза не стихва

ГЕРБ-СДС замразиха преговорите по сформиране на кабинет с втория мандат след изтичането на запис от заседание на НС на ПП

07:15 | 29.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
След заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ бе дадена пресконференция. На снимката: Бойко Борисов, Мария Габриел, Томислав Дончев. БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА
След заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ бе дадена пресконференция. На снимката: Бойко Борисов, Мария Габриел, Томислав Дончев. БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Северна Америка

Американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха колебливо споразумение за премахване на тавана на дълга на федералното правителство от 31,4 трлн. долара, като сложиха край на продължилата с месеци безизходица. Но сделката беше обявена без всякаква тържественост и с формулировка, която отразява горчивите преговори и трудния път за приемането ѝ от Конгреса преди САЩ да останат без пари, за да плащат дълговете си в началото на юни. Сделката ще премахне лимита за дълга до януари 2025 г., като в същото време слага таван върху разходите в бюджетите за 2024 и 2025 г., връща неизползвани COVID средства, ускорява процеса по разрешаване на някои енергийни проекти и включва допълнителни изисквания за работа в програмите за продоволствена помощ за бедните американци.

В Комитета по паричната политика на Федералния резерв има разногласия относно бъдещия курс на централната банка. Това личи от протокола от последното заседание по паричната политика в началото на май, който беше публикуван през миналата седмица. Според него някои представители на Фед са се обявили за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, докато мнозинството от членовете са били за пауза. Някои участници заявиха, че повишението, за което бе взето решение на срещата, може би ще бъде последното от тяхна гледна точка.

Инфлацията и потребителските разходи в САЩ се ускориха през миналия месец, подчертавайки стабилния ценови натиск и търсенето, които ще накарат централните банкери да се насочат към по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. В съчетание с други доклади от петък, показващи рязко нарастване на поръчките за бизнес оборудване и увеличаване на вноса на стоки, данните показват, че търсенето продължава да се развива позитивно. 

Азия

Сингапур е убеден, че възстановяването на пътуванията, което стимулира сектора на услугите, ще помогне на икономиката на острова да избегне рецесия през тази година въпреки влошените глобални перспективи.

Печалбата на индустриалните компании в Китай продължава да намалява през първите четири месеца на годината, подчертавайки отслабващото търсене и задълбочаващата се дефлация при заводските цени във втората по големина икономика в света. Индустриалната печалба е намаляла с 20,6% за периода януари-април спрямо същия през 2022 г., показват данни, публикувани в събота от Националното статистическо бюро на страната. Спадът обаче е по-малък от записания от 21,4% за първото тримесечие. Само за месец април печалбата се повишава с 3,7% спрямо година по-рано, показват данните. За сравнение през март имаше спад от 19,2%.

Развиващи се пазари 

В седмицата на втория тур на президентския вот нетните резерви на Турция достигнаха негативни стойности за първи път от 2002 година. Въпреки че води икономиката към колапс, повечето прогнози сочат победа на президента Реджеп Ердоган. Предизборните му обещания изискват огромен финансов ресурс, с който страната не разполага и повечето анализатори не виждат добра перспектива за набавянето му, ако се запази неговият режим. И обратното - ако все пак опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу спечели президентската надпревара, чуждите инвеститори биха дали нов шанс на Турция, смятат анализатори. 

Търсенето на чужда валута в Турция нарасна до рекордни стойности преди 14 май на фона на очакванията на компании и лица, че лирата – която загуби 44% от стойността си през 2021 г. и 30% през 2022 г., ще се срине след вота. Валутните резерви на централната банка намаляват през последните години заради скъпоструващи намеси на пазарите и други усилия за охлаждане на търсенето.

През първото тримесечие икономиката на Мексико се разширява с малко по-бавен темп от предварително изчислените, но все още се възползва от силните потоци от парични преводи и рекордния износ за САЩ. Икономиката отбелязва растеж вече шест поредни тримесечия. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 11 месеца
До свидания https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/800/201612/1482310925-soros.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 11 месеца
Какво да правим с боновите си книжки Близо 2,5 милиона са спящите акции след масовата приватизация. В момента държавата има план да ги събуди. https://***.moitepari.bg/spravochnik/art/advices/kakvo_da_pravim_s_bo~db58d053-b20e-413a-be5c-09787914348a/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 11 месеца
https://fakti.bg/bulgaria/786035-ivan-kostov-predupredi-rumen-radev-che-ako-napravi-politicheski-proekt-shte-se-provali
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 11 месеца
Българската приватизация е процес на освобождаване на държавата от собственост чрез прехвърлянето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още