IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалено изстрелване на севернокорейски сателит алармира Сеул и Токио 

Пхенян бе обявил предварително изстрелването на разузнавателен спътник, „за да събира информация за военните действия на противника в реално време“

07:13 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Изстрелването бе водеща новина в южнокорейските телевизии. Снимка:  EPA/JEON HEON-KYUN
Изстрелването бе водеща новина в южнокорейските телевизии. Снимка: EPA/JEON HEON-KYUN

Самопровъзгласилата се за ядрена сила Северна Корея очевидно не е успяла да изстреля сателит за военни цели. Според държавните медии той е трябвало да бъде изстрелян в космоса с многостепенна ракета-носител, но се е разбил в морето между Корейския полуостров и Китай, след като първата степен се е отделила, съобщи в сряда южнокорейската информационна агенция „Йонхап“. След като се проверят източниците на грешката, следва да се осъществи ново изстрелване във възможно най-кратък срок, поясняват от Пхенян. 

Генералният щаб в Южна Корея говори за „необичаен полет" на севернокорейската ракета, която сутринта (местно време) е излетяла от западното крайбрежие на съседната държава. Изстрелването на ракетата за кратко предизвика безредици в милионния Сеул: в южнокорейската столица се чуха алармени сирени, а текстови съобщения призоваваха жителите да се подготвят за евакуация. По-късно тревогата беше оттеглена. Според Министерството на вътрешните работи това е било грешка.

Рано сутринта и японското правителство издаде извънредно предупреждение по националната система за оповестяване J-Alert за жителите на част от южната префектура Окинава. Правителството разпореди жителите да се укрият. По-късно беше съобщено, че ракетата няма да достигне до територията на Япония и тревогата беше отменена.

Ден по-рано заместник-председател на Централната военната комисия на управляващата Работническа партия на Северна Корея, каза, че продължаващите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея изискват Пхенян да разполага със „средства, способни да събират информация за военните действия на противника в реално време“. Преди изстрелването и Държавният департамент на САЩ каза, че всяко севернокорейско изстрелване с използване на технология за балистична ракета би нарушило множество  резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Северна Корея беше обявила предварително изстрелването на разузнавателен спътник. Южна Корея и САЩ изтълкуваха това като предполагаемо предстоящо изпитание на технология за балистични ракети. Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да изстрелва балистични ракети, тъй като в зависимост от конструкцията си те могат да бъдат оборудвани и с ядрена бойна глава. 

След безпрецедентната поредица от ракетни изпитания през миналата година Северна Корея отново изпробва няколко пъти тази година ракети с ядрен потенциал. Страната е обект на международни санкции заради програмата си за ядрени оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още