IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъпление

Силно вярваме, че ще успеем, заяви украинският президент

11:01 | 03.06.23 г. 11
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна е готова да започне своята дългоочаквана контраофанзива, за да си върне окупираната от Русия територия, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за Wall Street Journal, публикувано в събота.

„Силно вярваме, че ще успеем“, казва той. „Не знам колко време ще отнеме. Честно казано, може да върви по различни начини, напълно различни. Но ние ще го направим и сме готови.“

Киев се надява, че контранастъплението за връщане на територията ще промени динамиката на войната, която бушува, откакто Русия нахлу в Украйна преди 15 месеца.

Зеленски каза миналия месец, че Украйна трябва да изчака пристигането на още западни бронирани машини, преди да започне контранастъпление. Той полага дипломатически усилия да запази подкрепата на Запада, търсейки още военна помощ и оръжия, което е от ключово значение за успеха на плановете на Киев. Русия държи части от украинска територия на изток, юг и югоизток.

Продължителният период със сухо време в някои райони на Украйна създаде очаквания, че контраофанзивата може да е неизбежна. През последните няколко седмици Украйна увеличи ударите си по руски складове за боеприпаси и логистични маршрути.

В събота украинските военни съобщиха в ежедневен доклад, че във фокуса на боевете е град Мариинка в района на Донецк на изток. Украинските сили са отбили всичките 14 атаки на руските войски там, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 35
zelka007
преди 10 месеца
първо ще вземат белгородска област на аренда и после ще го мислят какво да правят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още