IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Екзакта": Едва 35% от българите одобряват ротационното правителство

Електоралните нагласи показват, че ГЕРБ остава първа политическа сила с 24,4%, ПП/ДБ запазват втората позиция с 20,1% подкрепа

13:49 | 26.06.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българите приветстват сформирането на редовен кабинет, но имат сериозни резерви както към ротационния принцип на управление на страната, така и към партньорството между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Този извод правят анализаторите на база данните от социологическо проучване на агенция "Екзакта".

Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е национално представително и е проведено в периода от 12 до 20 юни сред 1040 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Методът на изследването е пряко интервю "лице в лице".

Едва 35% от българите одобряват ротационния принцип на управление. На противното мнение обаче остават 65%. 59 на сто от избирателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ подкрепят ротационния принцип.

Единствено сред избирателите на коалициите, участващи в управлението, положителните оценки за ротационния принцип са повече от отрицателните, коментират анализаторите. 

Общо 61% от пълнолетните българи одобряват сформирането на редовно правителство. Съставянето на кабинет се одобрява от жени, хора на възраст под 60 години и жители на населените места извън столицата. 87% от избирателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ също имат положително отношение. Силно скептични са симпатизантите на БСП и на "Възраждане", сочи национално представително проучване.

Все още скептиците към партнирането между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са повече от очакващите добро сработване между двете коалиции. За тези обществени нагласи допринасят и политиците от двете коалиции, които произвеждат перманентни напрежения и ги преекспонират по всевъзможни начини, отбелязват авторите на проучването.

Източник: Екзакта Източник: Екзакта

От "Екзакта рисърч груп" правят уговорката, че е рано да се дават каквито и да е оценки за работата на новосформирания редовен кабинет и на неговите министри, но отбелязват, че е важно да се оценят стартовите нагласи към двете водещи лица на управлението – Николай Денков и Мария Габриел. 

Най-общите първи впечатления на хората показват, че премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел стартират екипната си работа със съизмерими дялове публично одобрение – от порядъка на по 27%, показват данните. 

Габриел има одобрението на 76% от избирателите на ГЕРБ и близо 40% от избирателите на ПП-ДБ, а Николай Денков е одобряван от 85% от избирателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ-СДС. 

Според проучването на "Екзакта" ако изборите бяха днес, шест формации биха били над 4-процентовата бариера -  ГЕРБ - СДС (24,4 на сто), ПП - ДБ (20,1 на сто), "Възраждане"  (14,8 на сто), ДПС (13,2 на сто), "БСП за България“ (9,5 на сто) и "Има такъв народ" (4,8 процента). Данните са преизчислени на базата на гласуващи избиратели.

Два месеца след парламентарните избори регистрираме известно свиване на електората на ГЕРБ-СДС и малко по-голямо на този на ПП-ДБ, посочват от агенцията. Според тях, освен на отдръпване на избиратели, това се дължи и на обстоятелството, че не се намираме в предизборна ситуация. Електоралните тенденции занапред ще зависят от приноса на двете коалиции към управлението на страната.

Засега ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не добавят електорални бонуси от формулата на управление, която възприеха, отчитат анализаторите. Те коментират, че мобилизирани остават електоратите на ДПС, на БСП и на "Възраждане". Не се регистрира желание за по-масово участие в следващ вот, отбелязват от "Екзакта" и допълват, че надежда за по-висока електорална активност дават предстоящите през есента местни избори. Резултатите от тях неизменно ще повлияят и на бъдещата електорална тежест на партиите, посочват авторите на проучването.

Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е обезпечено със собствени средства като част от изследователската програма на "Екзакта Рисърч Груп".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 10 месеца
99% ви *** на правителството! Ако са честни пред себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
RoyBatty
преди 10 месеца
Явно правителството няма лигитимност ! .. но пък има претенции за абсолютна власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още