IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски министър: Зелените стимули на САЩ рискуват да изкривят глобалния пазар

Законът за намаляване на инфлацията представлява огромно предизвикателство, признава Нусрат Гани

22:17 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мащабният Закон за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA) и огромните субсидии, които предлага, рискуват да изкривят глобалния пазар на основни минерали, предупреди британският министър на бизнеса Нусрат Гани, цитирана от Bloomberg.

Американското законодателство, подписано от президента на САЩ Джо Байдън миналия август, осигурява близо 400 млрд. долара стимули и данъчни облекчения за развитието на чисти технологии – от електромобили до производството на водород. Въпреки че IRA е насочен към увеличаване на разходите за зелена енергия в САЩ и осигуряване на контрол върху веригата на стратегически важни суровини за сметка на Китай, той всява тревога сред правителствата в Европа.

„IRA е огромно предизвикателство“, изтъква Гани по време на събитие, организирано от миннодобивния сектор. „Привлекателността на САЩ е огромна. Това изкривява пазара", добавя още тя.

Декарбонизацията на глобалната икономика зависи от група ключови метали, необходими за производството на батерии, слънчеви панели и електрически кабели. Китай доминира в цялата верига на стойност при много от тези продукти, като представлява повече от половината от световното производство на метали за батерии, включително литий, кобалт и манган, и 100% от някои редкоземни елементи.

Данъчните отстъпки за електрически превозни средства, предлагани от IRA, предизвикаха надпревара за изграждане на нови рафинерии в САЩ за преработка на такива минерали, доставени от приятелски страни. Но мерките също така предизвикаха негативна реакция от други западни правителства, които искат да защитят местното производство.

През март Европейският съюз  (ЕС) прие Закон за стратегически важните суровини, за да облекчи финансирането и предоставянето на разрешителни за нови проекти за добив и рафиниране, като същевременно улесни търговските съюзи за намаляване на зависимостта на блока от китайските доставчици. В Обединеното кралство министър-председателят Риши Сунак се съгласи да работи с Байдън по сделка за производство и доставка на такива суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още