IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на септември се удължава програмата за подпомагане на бежанците от Украйна

Работи се по мерки за интеграция на лицата с временна закрила, които ще бъдат включени в нова програма

10:16 | 28.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

До 30 септември 2023 г. се удължава срокът на действие на Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с временна закрила в България. Това съобщават от пресслужбата на кабинета.

Срокът на действие на програмата изтича на 30 юни т.г.

Получатели са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила. 

Според решението хотелиерите ще продължат да получават 15 лева на ден на човек за настаняване. Помощта се използва в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, след като лицата, търсещи временна закрила, са преминали през буферни центрове.

Поради липсата на изготвена от служебния кабинет интеграционна програма с реални мерки за приспособяване на лицата с временна закрила в България, правителството възложи на министрите на труда и социалната политика и на образованието и науката в едномесечен срок да разработят предложения за конкретни мерки за интеграция, които ще бъдат включени в нова програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още