IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Русия винаги е излизала по-силна от затруднения

Русия постепенно намалява броя на служителите си в Запорожката АЕЦ

15:19 | 30.06.23 г.
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в отговор на въпрос за стабилността на Русия след проваления метеж на частната военна компания „Вагнер“, че страната му винаги е излизала по-силна и по-устойчива от всякакви затруднения, предава Ройтерс.

Лавров, който говори на пресконференция, каза, че реакцията на много западни представители на осуетения бунт в събота на лидера на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин – който заяви, че фасадата на руската сила се е пропукала, показвал индиректно, че същите представители са във война с Москва.

„Не трябва да обясняваме нищо и да даваме уверения на когото и да било. Действаме прозрачно, президентът и всички политически сили в страната ни говориха по тази тема. Ако има съмнения на Запад, това е ваш проблем“, допълни Лавров.

„Русия винаги е излизала по-устойчива и по-силна след затруднения“, каза още той.

Руският външен министър заяви, че самата Москва имала съмнения за способностите на много западни политици.

Лавров призова още членството в Съвета за сигурност на ООН да бъде разширено, така че дава по-голямо представителство на азиатски, африкански и латиноамерикански страни, за да нарушат по думите му западната доминация на света.

„Мнозинството от света не иска да живее по западни правила“, заяви Лавров.

Той повтори обвинението на Москва, че Западът, по-специално САЩ, се опитва да попречи на Русия и Китай да действат независимо в многополюсен свят.

Междувременно украинското военно разузнаване съобщи, че Русия постепенно намалява броя на служителите си в окупираната Запорожка АЕЦ в Южна Украйна.

То не уточнява защо някои хора са си тръгнали, а Ройтерс не е могла независимо да провери информацията. Русия, която окупира централата от март 2022 г., за момента не е коментирала твърдението.

Този месец Киев обвини Русия, че планира „терористична“ атака срещу ядрената централа с изпускането на радиация. Москва отрече обвинението.

„Според последните данни окупационният контингент постепенно напуска територията на АЕЦ „Запорожие“, съобщи Главна дирекция „Разузнаване“ към министерството на отбраната в канала си в „Телеграм“.

Разузнавателната служба допълни, че сред първите, които ще напуснат атомната централа, са трима служители на руската държавна ядрена компания „Росатом“, които отговаряли за дейностите на руснаците.

Тя допълни, че украинските служители, които са подписали договор с „Росатом“, също са били посъветвани да напуснат.

Служителите трябва да напуснат до 5 юли и за предпочитане да се насочат към Крим, който Русия откъсна от Украйна през 2014 г., пише още разузнавателната служба.

Броят на военните патрули в обширната територия на централата и в близкия град Енергодар също постепенно е намален, а от оставащите служители в централата е било поискано да обвинят Украйна „в случай на извънредни ситуации“.

В четвъртък Украйна проведе учения за реакция при ядрена катастрофа в близост до централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още