IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Попов: Черно море е чисто и няма радиация

Основанието за притеснение около „Нова Каховка“ идва от една много целенасочена атака от страна на руски медии, която е документирана, изтъква екоминистърът

21:40 | 30.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Морето е чисто и няма радиация, заяви пред БНТ Юлиан Попов, министър на околната среда и водите, като добави, че получава данни всеки ден от всички точки, в които се измерва чистотата на водата.

"Аз съм в постоянна връзка с румънския министър на околната среда - неговото семейство е на морето и се къпе на румънското крайбрежие," каза той и изтъкна, че е във връзка и с украинския министър и има модели, които наблюдават не само какво е състоянието в момента, но и какво вероятно би могло да бъде след 2-3 дни или една седмица.

Във връзка с умрялата риба, намерена в северните части на черноморското крайбрежие, Попов коментира, че това е вероятно резултат на внезапен цъфтеж на водорасли и планктон, и няма място за притеснение.

Относно възможността замърсяването от язовир "Нова Каховка" да достигне българския бряг, министърът посочи, че тези замърсявания са много малки, сравнени с обема на Черно море и след две-три седмици вероятността за подобно стечение ще е все по-малка.

"Всеки ден в сайта на Министерство на околната среда и водите, на първа страница, публикуваме всякакви данни, има телефони и цялата информация е отворена непрекъснато. Всеки може да провери във всеки момент", посочва Попов.

По думите на министъра от началото на войната в Украйна МОСВ е засилило наблюденията и мерките и те са много по-прецизни, също и сътрудничеството с други институции и на европейско равнище.

"Кога ще се изчисти Черно море? От изливането на „Каховка“, предполагам много скоро, защото целият обем на водата в „Каховка“ е питейна вода и създава стрес с обезсоляването на водата и по пътя си помита отпадъци, но това е много по-малък обем от този, който носят други реки, от кораби, канализации и други. Това замърсяване е много малко", подчерта Попов. "Дунав върши много интересна работа, тя на практика "издухва" навътре в морето всяко нещо, което идва от Днепър, от Одеса, а в момента, заради валежите и равнището на Дунав е високо и течението е по-силно“, добави още министърът.

Той коментира, че основанието за притеснение идва от една много целенасочена атака от страна на руски медии, която е документирана - разговор на висши руски журналисти, които говорят как трябва да се възползват от случая Каховка за да провалят българския и румънския сезон и това да предизвика протести за мир срещу войната в полза на Русия срещу Украйна.

По отношение на наводненията Попов заяви, че те са скатни наводнения и зависят от степента адаптираност на нашата инфраструктура към съществуващия климат и към климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Абе ползваите UV филтри маните го тоа а изгорел на потник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: OБratten - що, да не се е взривила АЕЦ, че да има радиация?? Толкова ви е ай-кюто на копейките, иначе устите ви големи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: обratten *** си - притесняваш се! оъкъде да дойде тая радиация, че да я има?... На копейките хич не ви се мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
ratten
преди 10 месеца
"Черно море е чисто и няма радиация"сега вече започнах да се притеснявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още