IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предлага замразените руски активи да се ползват за компенсация на жертвите от войната

Страната ни подкрепя реформата на Митническия съюз, каза още финансовият министър Асен Василев в Брюксел

21:26 | 14.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предлагаме да бъде дискутирана правната възможност замразените руски активи да бъдат насочени към фонд за компенсация на жертвите от войната в Украйна и да се използват още преди края на военните действия, както и под формата на репарации, каза министърът на финансите Асен Василев по време на участието си на Съвета на министрите на финансите в Брюксел.

В своето изказване той заяви, че Украйна се нуждае от спешна финансова подкрепа и настоя дебатите по ревизията на Многогодишната финансова рамка за страната да бъдат отделни от тези за новите източници за финансиране в европейския бюджет. Василев изтъкна, че разговорите за европейския бюджет могат да се проточат и заяви, че самата България има забележки по предложението на Европейската комисия и не намира, че то е балансирано.

Според българския финансов министър реално в пакета има само един нов източник на средства в европейския бюджет - средствата от въглеродния данък върху вноса. България е против ресурса на база на Европейската схема за търговия с емисии, тъй като той не се основава на нови приходи и с него единствено се променят сумите на приходите за националните бюджети и за бюджета на ЕС, коментира още Василев, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Финансовите министри от общността коментираха още и предложенията за реформа на Митническия съюз, които се предлага опростяване на правилата, но и по-добър контрол върху веригите на доставки, както и във връзка с контрола на точките на входа и на изхода на ЕС.

България подкрепя предложението, което създава централизирано пространство на ЕС за митнически данни и ще се улесни администрирането на митниците, става ясно още съобщението на Министерството на финансите.

 България подкрепя и създаването митнически орган на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
penkiler1415
преди 10 месеца
Ивестор, коментирайте и изказванията на президента Радев за войната, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още