IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларуски хеликоптери нарушиха въздушното пространство на Полша

Русия извърши нов масов обстрел с групи от дронове тази нощ, има нови щети по пристанищна инфраструктура в Одеса

07:54 | 02.08.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Два беларуски хеликоптера нарушиха въздушното пространство на Полша, съобщават полските власти и допълват, че ще подсилят границата си с Беларус. Варшава реагира негативно и на разполагането на войските на ЧВК "Вагнер" на територията на страната.

Минск официално отрече инцидента. Институтът за изучаване на войната (ISW) оценява като много малка вероятността за нападение на наемниците както към Полша, така и към Украйна, докато те не бъдат по-добре технически оборудвани.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко също така намекна, че може да използва ЧВК "Вагнер" за създаване на наемна професионална армия. В момента страната разчита основно на наборници с 18-месечен срок на служба и някои военнослужещи по договор. Създаването на професионална армия ще изисква съществена реорганизация на беларуската армия, отбелязва ISW.

Представителят на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд вече предупреди, че атака от страна на ЧВК "Вагнер" над  Полша ще бъде смятана като атака от страна на Русия срещу член на НАТО.

Нов масов обстрел с групи от дронове над Украйна

Русия извърши нов масиран удар с няколко групи бойни дронове над Украйна в нощта срещу 2 август, съобщават украинските военновъздушни сили. Резултатът от атаката се уточнява, но местните власти в Одеса съобщават за нови поражения по пристанищната инфраструктура на Одеса и пожари.

ВВС са унищожили дроновете, изпратени към Виница, Житомир, Чернихов, както и към Киев. Кметът на столицата Виталий Кличко съобщава в Telegram за щети по нежилищни сгради след паднали отломки в столицата. Няма пострадали хора при атаката. От ВВС уточниха, че противовъздушната отбрана е свалила общо 23 бойни дрона в сутрешните часове на 2 август. Унищожени са всички безпилотни самолети "Шахед", изстреляни към Киев, но военните потвърждават съобщенията за попаденията по пристанището в Одеса.

Удари с дронове показват редица слабости за руската столица

През последните три дни бизнес центърът на руската столица Москва беше обстрелван на два пъти с дронове. Министерството на отбраната съобщи, че успешно са неутрализирани безпилотните самолети - една част чрез противовъздушната отбрана, друга част - с електронни оръжия, които прекъсват сигнала им. Отломки от тях са попаднали в нежилищни сгради, причинявайки щети, става ясно още от изявленията на институцията.

Нападенията обаче показват редица слабости на отбраната на руската столица, смятат експерти, цитирани от украинската информационна агенция УНИАН. Според тях попадение на два пъти в една и съща бизнес сграда в Москва-сити, в която се намират офиси на руски държавни институции, не може да бъде резултат от случайно паднали осколки от унищожени дронове.

Шансът това да се случи на два пъти е нищожен, а подобни коментари само дискредитират Министерството на отбраната на Русия, смятат анализатори. Според тях тези удари показват, че Украйна е усъвършенствала своите дронове и вече е способна на точни удари в дълбочина в Русия.

Министерството на отбраната съобщи и за неуспешна атака с морски дронове на патрулните кораби "Сергей Котов" и "Василий Биков" в Черно море. Украински медии обаче разпространиха прихванат аудиозапис, в който се говори за евакуация на екипажите на двата кораба. 

Ежедневно Украйна изстрелва по 8 хил. артилерийски снаряда

Украйна изстрелва по 8 хил. артилерийски снаряда всеки ден, което кара съюзниците да търсят начини да доставят мунициите, които са от съществено значение за фронта, става ясно от материал на Financial Times. Какъв е обемът, може да се прецени от факта, че през последните 10 години Пентагонът е поръчал около 790 хил. 155-милиметрови снаряда, използвани основно за учения на американската армия.

"Лично аз прекарвам всяка сутрин 30 минути в търсене на 155 мм снаряди", коментира съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан по време на форум миналия месец. Един от източниците се оказа България, с която САЩ са сключили договори за доставка на снарядите, посочва източник на финансовото издание. Подобни договорки има с Южна Корея, водят се разговори и с Япония.

Артилерийските снаряди се използват с хиляди и от двете воюващи страни ежедневно. С напредването на офанзивата на украинците обстрелите стават все по-интензивни.

Русия увеличава мощта си по източния фронт - в направленията Лиман, Бахмут, Купянск, Маринка и Авдиевка, става ясно от съобщения на украинските власти в 524-я ден от пълномащабната война в страната. На този етап атаките се отблъскват и Украйна успява да защити позициите си, а край Бахмут за миналата седмица е върнала контрола върху 2 кв. километра.

В южно направление украинските военни продължават хода си към Мелитопол и Бердянск на Азовско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Я,тримата герои на Доньо Донев пак се събрали. Sssssa, Andy и Opк. :))) Opк, трябва да ти призная, в сравнение с тия двете другите копейки, направо изглеждаш 2 стъпала над тях. То верно базата за сравнение е ниска, ама все пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, Фекален, ще ни кажеш ли нещо как вървят нещата около Авдеевки? По план нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
филофоб
преди 9 месеца
Момчета-откъде събирате знанията си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
andy
преди 9 месеца
"попадение на два пъти в една и съща бизнес сграда в Москва-сити..." Колко ли са отчаени укронацистите щом атакуват цивилни обекти. Като не им се получава на фронта, то поне да впечатлят западн(ал)ите си господари с няколко терористични атаки! Не съм сигурен дали такъв ROI ще им достатъчен обаче, след толкова години на мащабни инвестиции... Укрозеленко се оказа пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
0pk
преди 9 месеца
Зелкича пак най-отрано се е метнал на балатума, разгръщайки алтернативни карти, според които укрорейха е стигнал до сами Мордор помитайки opките с лекота! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
andy
преди 9 месеца
Как вият само ykpoнацистките циклопи! Който вади нож, от нож загива! Да сте мислили навреме като сте се нaвeждaли на фащистан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Василий Биков, супер-пупер модерния кораб на пияниците, стуващ 600 милиона долара, украинците го потопиха в първите дни на инвазията. Гледам сега друго корабче кръстили със същото име. Типично по москалски, правят се, че не е било, а пък издавените там кой ги брои. Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 16
zelka007
преди 9 месеца
украинците напредват към Азовско море , в момента се водят сражения вече във Вербовка и Новопроковка ... избиват им зъбките дето се казва ... а беларусите да гледат какво се случи в сирийско , там също префърчаха рассийски самальоти и въртолети над турска територия ... веднъж стомна за вода , дваж стомна за вода и после резко спреха да фърчат ... и форумните полезни зацвърчаха ... и туканка така ще стане , поляците нема да ги бавят много ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още