IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Путин цели ескалация на войната в Украйна

Новият руски закон за мобилизацията е част от усилията на Кремъл в тази посока, пише Александър Габуев, директор на Карнеги центъра за Русия и Евразия в Берлин

16:37 | 01.08.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„Тези поправки са написани за голяма война и обща мобилизация. И миризмата на тази голяма война вече се усеща“, каза Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на руската Дума, миналата седмица, когато парламентът прие нов закон. Законът, който позволява на Кремъл да изпрати още стотици хиляди мъже в битка, разкрива тъжна истина: че Владимир Путин не само че не търси изход от катастрофалната си война в Украйна, а се готви за още по-голяма такава, пише за Financial Times Александър Габуев, директор на Карнеги центъра за Русия и Евразия в Берлин.

Разбираемо е, че мнозина в Украйна и на Запад искат да вярват, че президентът на Русия е притиснат в ъгъла. Украинската армия постепенно отвоюва земи, окупирани от руснаците, и показа, че е способна да нанесе удари дълбоко във вражеска територия - дори в самия Кремъл. Санкционният натиск върху Русия се засилва.

Засега Западът остава обединен в подкрепата си за Киев, а потоците от модерни оръжия и пари поддържат украинските военни усилия. И накрая, бунтът, организиран от шефа на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин, и видимите конфликти между висшите руски военни командири засилват надеждите, че военната машина на Кремъл ще се разпадне.

Нещата обаче вероятно изглеждат съвсем различно за Кремъл, който вярва, че може да си позволи дълга война. Прогнозите са, че руската икономика ще отбележи скромен растеж през тази година, най-вече благодарение на военните заводи, работещи денонощно. Критични компоненти като микрочиповете, необходими за отбранителната индустрия, пристигат от Китай и други източници.

Въпреки санкциите, военната хазна на Кремъл все още прелива от пари, благодарение на извънредните енергийни печалби миналата година, а също и на адаптивността на руските износители на суровини, които намериха нови клиенти и извършват плащанията предимно в юани. Ако бюджетният натиск стане по-остър, руската централна банка може допълнително да девалвира рублата, улеснявайки заплащането на войниците, работниците в отбранителната промишленост и вътрешните сили за сигурност, които държат руския елит и обществеността под контрол и до голяма степен в унисон с катастрофалния курс на Путин.

Що се отнася до самата война, Кремъл все още изглежда необезпокоен от украинската контраофанзива. Дори ако Киев постигне още напредък, Кремъл може да го отхвърли като временен. Путин разчита на факта, че руската сила, която потенциално може да бъде мобилизирана, е три до четири пъти по-голяма от тази на Украйна и единствената неотложна задача е да може да се използва този ресурс при желание: да се мобилизират много повече хора, да се въоръжат, обучат и изпратят да се бият. Именно това е целта на новия закон, който би трябвало да помогне на Кремъл да избегне нова официална мобилизация.

Отсега нататък правителството може тихомълком да изпраща повиквателни за армията до толкова мъже, колкото сметне за необходимо. Горната възрастова граница за отбиване на задължителната служба ще бъде увеличена от 27 на 30 години, като в бъдеще може да бъде отново повишена. След като бъде издадена електронната призовка, границите на Русия ще бъдат незабавно затворени за получателя ѝ, за да се предотврати масово изселване на мъже във военна възраст като това, на което Русия стана свидетел миналата есен. Завишени са и наказанията за отказ от служба. Тези ходове, съчетани с мащабни държавни инвестиции в разширяване производството на оръжия, трябва да помогнат на Путин да изгради по-голяма и по-добре оборудвана армия.

Паралелна тактика е задушаването на украинската икономика. Знаейки, че украинският бюджет е на поддържащи системи, осигурени от неговите западни съюзници, Кремъл иска да лиши Киев от всички източници на приходи. Поради това Москва не само се оттегли от сделката за зърно, която позволяваше износа на украински селскостопански продукти през Черно море, но също така предприе масирани въздушни удари срещу украинските пристанища, за да унищожи всяка възможност за съживяване на споразумението. Същата логика е в основата на руските въздушни удари срещу гражданска инфраструктура: те имат за цел да направят украинските градове необитаеми и да попречат на усилията за възстановяване.

Кремъл се надява, че бързото усилване на руската армия и постепенното унищожаване на украинската икономика и въоръжени сили ще доведат до нарастваща фрустрация на Запада и намаляване на материалната подкрепа за Киев. За да ускори този процес и да пречупи волята на Запада, Москва използва заплахи за ескалация, включително разширяване на конфликта към територията на НАТО през Беларус с помощта на базираните там наемници на Вагнер.

Путин направи много фатални грешки. Но докато той е начело, Москва ще използва все още огромните си ресурси за постигане на неговата обсесия да унищожи и подчини Украйна. Докато западните лидери обмислят политиките си за подкрепа на Украйна с поглед към третата година от тази ужасна война, всяка дългосрочна стратегия трябва да има предвид тази реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy На тия глупости, дето си нашляпал, може да се върже само някой вГъ3рожденец в селската пивница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Хаха, дори и още стотици хиляди пияници да мобилизират, все същото - алкохоликът си е алкохолик, нискомотивиран и с празна глава. Нито някой ще обучи, нито ще го оборудва, просто ги пускат москалските opки с по една пушка напред и шише водка в мешката. Едно време е минавал номера, когато технологията е била неразвита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... хаха ... чак толкова късопаметен не съм ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 9 месеца
До: andy: зелка00 е ТЯ, а не той. Може и ТО - и тук не бъркаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 14
andy
преди 9 месеца
До: zelka007Никъде не съм писал за 20 000 на ден! От субстанциите се разширявам зениците и нещо си недовидял. Пази се! Не прекалявай! Ще ни липсваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... трият ми постовете , с това което смятам , че заслужаваш като обръщение в меката си форма на изразяване ... :))) ... ама да запитам , нали дърдореше тука , че по 20хил на ден си заминавали ?! сега що станаха 20хил на месец ?! да не се окаже че са 20хил за една година ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 17
andy
преди 9 месеца
До: ivo_bБОГ да прости още 20 000 бедни укри през Юли!!! Укронацистите няма да се спрат докато не закопаят и последния укробедняк. А богатите пекат шкембета на плажа погубвайки поредната студена бира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 20
andy
преди 9 месеца
Съдбата на Укристан е - разделена и поделена мужду съседите или първата частна държава на ФАЩисаните корпориции към които е затънала до гуша. "Анализатор: Путин цели ескалация на войната в Украйна" А ОТАНа повече от 10илетие се бореше за мир, въоръжавайки и обучавайки Укристан! Абе като цяло ОТАН е миролюбива организация. Това, че ФАЩисаните имат 830 бази по света, да е ви заблуждават, че те са войнолюбци и световни тepopисти!!! Те са най-големите миротворци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
ivo_b
преди 9 месеца
Ето и "меката сила" на Москва в действие.Да посеем съмнение, да изразим прикрито страхопочитание към блатния бункерен червей...Технологиите и логистиката решават войните - а не колко пияндурници от републиките са мобилизирани!Слава на Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още