IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е на няколко крачки от налагане на нови санкции срещу Беларус

Мерките включват ограничения върху износа на стоки с двойна употреба

20:46 | 28.07.23 г.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/Президентство на Беларус
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/Президентство на Беларус

Европейският съюз (ЕС) върви към налагането на нов пакет от санкции срещу Беларус. Постоянните представители на страните от ЕС в Брюксел са одобрили пакета от мерки на среща в сряда, пише Politico.

Санкциите включват ограничения върху износа на стоки с двойна употреба като дронове или компютри, които могат да се използват на бойното поле срещу Украйна, както и авиационни части.

Обхванати са и 38 физически лица и 3 юридически лица, според четирима дипломати от ЕС, пожелали да говорят анонимно пред медията.

Точните стоки с възможна двойна употреба отразяват ограниченията на износа срещу Русия. Това представлява нов опит да се овладее транзитът на компоненти, които биха могли да се използват и от руската армия.

„Духът, който движи санкциите срещу Беларус, е да бъдат паралелни и допълващи санкциите срещу Русия“, казва един от източниците на медията.

Този кръг от мерки срещу Беларус се приема сравнително бързо от органите на ЕС: посланиците на страните от ЕС неофициално са се съгласили с мерките във вторник миналата седмица и само 8 дни по-късно са дали официалното си одобрение.

По-широка дискусия относно степента, в която Беларус на Александър Лукашенко трябва да подлежи на санкции заради Русия и войната в Украйна, се води от месеци. Разговорите за санкциониране на Беларус са особено сложни поради въпроса за калиевите торове – страната е водещ износител в Европа.

Някои страни, водени от Португалия, искат тези торове да бъдат освободени от бъдещи санкции, за да се гарантира глобалната продоволствена сигурност. Повечето страни от ЕС са в полза на отделянето, но Литва се обяви твърдо против – според страната това ще даде спасителен пояс на Лукашенко и няма да направи много за облекчаване на продоволствената несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още