IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп ще поиска смяна на съдията по делото за саботаж на изборите

Вицепрезидентът Майк Пенс не изключи възможността да свидетелства срещу бившия президент

17:39 | 06.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп ще поиска смяната на съдията в последното дело, по което му бяха повдигнати обвинения за криминални предстъпления, съобщава Bloomberg. В своята социална мрежи президентът на САЩ в периода 2017 - 2021 година написа, че има "много основателни" причини за това, но без да ги посочва.

В отделен пост Тръмп посочва, че ще поиска и промяна на мястото, където се гледа делото му, защото във Вашингтон "няма да получи справедлив процес".

Бившият президент на САЩ е обвинен в опит да блокира официалното обявяване на резултатите от последните президентски избори в страната през 2020 година. Според обвинението той умишлено е използвал неверни данни, за да окаже натиск върху Конгреса и той да не обяви за победител Джо Байдън.

Това е третото за криминално престъплениесрещу Доналд Тръмп. Въпреки това той е фаворит да спечели номинацията и да бъде кандидата на републиканците за изборите през есента на 2024 година.

На 3 август Доналд Тръмп пледира невинен по обвиненията за опит да саботира изборния процес и обяви, че процесът срещу него е политически мотивиран.

В обвинителния акт присъстват шестима души, които са свидетели по делото, но имената им не бяха оповестени. Медийни публикации посочиха, че един от тях вероятно е вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс. Пред CBS той каза, че "не планира" да свидетелства, но не изключи и тази вероятност, допълва Ройтерс.

Показания на Пенс могат да се превърнат в централна част от делото. Следствието има доказателства, че той не е участвал в плановете на Тръмп - телефонен разговор от 1 януари 2021 година, в която бившият вече президент е заявил на своя вицепрезидент, че "е прекалено честен", за да се замеси в схемата.

Преди ден обаче Тръмп отрече, че е наричал Майк Пенс "прекалено честен" и го определи по-скоро като "заблуден".

Майк Пенс също реши да се бори за номинацията на републиканците, но кампанията му засега не е особено успешна и му липсват донори. Екипът му опитва да привлече вниманието с тениски и шапки с надпис "Прекалено честен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още