IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои кандидат-президенти са набрали най-много пари за изборите в САЩ през 2024 г.?

Лидер по разполагаеми средства е кампанията на бившия американски държавен глава Доналд Тръмп с 22,5 млн. долара

21:36 | 17.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Кандидатът за президент на САЩ Рон ДеСантис подписва бейзболна тениска по време на кампания във Форт Додж, Айова.
Кандидатът за президент на САЩ Рон ДеСантис подписва бейзболна тениска по време на кампания във Форт Додж, Айова.

Федерални документи, публикувани през почивните дни, предоставят поглед върху средствата, които набират за своите кампании кандидатите за президент на САЩ преди изборите през 2024 г., пише New York Times.

Към края на юни лидер е републиканецът и бивш държавен глава Доналд Тръмп с 22,5 млн. долара в брой, въпреки че това не е пълна картина на средствата, които могат да бъдат използвани за кампанията му. Тръмп залага на множество комитети за набиране на средства и е подкрепян от т.нар. супер Комитет за политически действия (ППК) – вид организация за осигуряване на средства за политически цели. Въпросните юридически лице не са длъжни да подават финансови отчети.

Тим Скот, сенатор от Южна Каролина, се нарежда на второ място сред претендентите за президентския пост с 21,1 млн. долара привлечени средства, включително пари, прехвърлени от кампанията му за Сената.

Настоящият държавен глава Джо Байдън е трети с 20,1 млн. долара, въпреки че той заяви по-рано, че е събрал повече средства от Тръмп. Като действащ президент Байдън може да мобилизира средства, набрани от неговата партия.

Класация на кампаниите на кандидат-президентите в САЩ по набрани средства. Източник: NYT Класация на кампаниите на кандидат-президентите в САЩ по набрани средства. Източник: NYT

През второто тримесечие губернаторът на Флорида Рон ДеСантис води по набрани средства с около 20 млн. долара, предимно от големи донори. Той е похарчил близо 7,9 млн. долара от тази сума, като т.нар. темп на изгаряне на пари в брой достига 40% - най-високото ниво сред всички кандидат-президенти.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, който се включи в надпреварата на 5 юни, набра едва 1,2 млн. долара.

Общата сума набрани средства, които кампаниите отчитат, включват и лични заеми и дарения от кандидатите за техните собствени кампании. Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм, републиканец, осигури заем от 10 млн. долара от общо набрани 11,7 млн. долара през второто тримесечие.

Друг републиканец, предприемачът Вивек Рамасвами, обяви, че е набрал 7,7 млн. долара – повече от неговото  лично богатство.

Класация по изразходвани средства от кампаниите на кандидат-президентите в САЩ. Източник: NYT Класация по изразходвани средства от кампаниите на кандидат-президентите в САЩ. Източник: NYT

Тези първи отчети са особено важни за републиканците. Кандидатите от партията ще трябва да докажат, че имат поне 40 хил. уникални донора, за да се класират за дебата на републиканската партия през август, като някои от тях са положили много усилия, за да се опитат да достигнат въпросния праг. Например, Бъргъм е предлагал подаръчни карти в размер на 20 долара за първите 50 хил. души, които са дарили поне по 1 долар за кампанията му.

Общият брой на донорите за всяка кампания не е включен в отчетите, но очакваните по-късно този месец по-подробни данни може да се използват, за да се оцени колко бързо кандидатите се приближават до прага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още