IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна опитва ограничен десант към Днепър, започва обучението на пилоти за F-16

Русия ще остане без кораби, ако продължава да обстрелва цивилни обекти и пристанища, каза Володимир Зеленски

07:58 | 09.08.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна изглежда е осъществила ограничен десант през Днепър и военни са се настанили в населеното място Козачи Лахери, пише в своя обзор за 531-я ден от войната Института за изучаване на войната (ISW). Руски военни кореспонденти съобщават за седем десантни лодки с до седем души, които са преминали през реката и са напреднали до 800 метра дълбочина.

Назначеният от Москва управител на Херсонска област Владимир Салдо пише, че атаката е отблъсната и няма украинско присъствие на левия бряг на реката. Военни кореспонденти разпространиха видео от пленени украинци в тази част от фронта, но други са категорични, че видеото е старо и на свой ред показват снимки с унищожени руски позиции. Системата на НАСА за следене на пожари показва, че вероятно през последните 24 часа е имало битки със сериозен артилерийски обстрел, пише ISW и допълва, че все още няма независими доказателства за трайно присъствие на украинските военни на левия бряг на Днепър.

Украинските власти не коментират информацията, но преди ден военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи за успешни операции на десантни групи през реката.

Украйна пресече първата отбранителна линия в южния фронт и напредва към Бердянск и Мелитопол. Има съобщения за водени боеве и успехи около Роботино - с няколко стотин метра напред, но придвижването е много трудно заради плътното минно поле и съсредоточаването на руски военни, както и липсата на авиация.

Руските усилия са съсредоточени в източния фронт - направленията Купянск, Лиман, Маринка, Авдиевка, и Бахмут. По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили атаките на руснаците са отбити в тези направления, а руски източници казват за известен напредък на техните части.

Украински военни коментират пред The New York Times, че контраофанзивата е "маратон, а не спринт" във връзка с коментарите за бавното придвижване и липсата на голяма победа досега - вече втори месец след активизирането на украинските сили.

Военната администрация в Купянск нареди евакуация на цивилни заради увеличения обстрел на града, деокупиран от Украйна през септември 2022 година. CNN припомня, че през ноември 2022 г. също е имало призиви за доброволна евакуация на жителите, които обаче са предпочели да останат в града.

През изминалото денонощие е имало повече от 30 военни сблъсъка, допълват още от ВСУ.

САЩ даде зелена светлина за обучението на украински пилоти

САЩ са дали зелена светлина за обучението на украински пилоти за F-16, съобщава говорител на Пентагона, но без да дава повече подробности около самия процес. Украинците ще се обучават в Дания и Нидерландия и това е първата реална стъпка за получаване на модерни западни бойни самолети. В самолетната коалиция влязоха 11 държави, сред които и Румъния, където ще има обучителни центрове за украинските пилоти.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че обучението ще започне през август, а след края му Украйна ще бъде готова да получи самолети F-16. Готовност да дадат самолети изразиха Нидерландия и Дания. Преди ден Зеленски разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте, съобщават още от пресслужбата на украинското президентство.

Нова атака с дронове над Москва

Кметът на руската столица Москва Сергей Собянин съобщи за нова атака с бойни дронове тази нощ. Те са били унищожени от противовъздушната отбрана - в района Домодедово и в района на Минско шосе. Собянин съобщава, че на този етап няма данни за пострадали от отломките на дроновете на земята.

В района се намира най-голямото московско летище  - "Домодедово", но няма съобщения за ограничаване на работата  му.

Русия ще остане без бойни кораби

Ако Русия не намали присъствието на бойни кораби в Черно море и не спре обстрелите на пристанища инфраструктура, ще остане без кораби, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за медии от Южна Америка. "Украйна ще отговори на всяка атака на цивилни населени места и зърнени коридори", заяви той.

Русия може да бъде спокойна, когато Украйна влезе в НАТО и това ще бъде нейната гаранция за сигурността, защото НАТО е отбранителен, а не нападателен блок, отбеляза още Зеленски и допълни, че Украйна не се нуждае от американски бази на своя територия, защото армията е показала, че може да защитава страната. Той предположи, че след войната, когато бъдат част от НАТО, украинските военни ще помагат за укрепване на границите в другите държави от Алианса.

НАТО е спокойствие и за украинците по същия начин, по който и останалите държави от бившия социалистически блок влязоха в организацията - като защита срещу завръщането на СССР, каза още Зеленски.

Той беше категоричен, че Москва не бива да се страхува, че Украйна ще продължи да воюва и след като руските военни се изтеглят от страната. "Украйна никога не е нападала Русия - освобождаваме нашите територии. Руснаците имат къде да се върнат, а ние - не", допълни Зеленски.

Той призна, че контранастъплението е трудно и вероятно по-бавно от желаното и очакваното, но и че украинците искат победата. "В очите ни има умора, но в техните (на руските военни -б.р) има страх", каза украинският държавен глава.

Колониална политика в Украйна

В своето интервю пред медиите от Южна Америка Володимир Зеленски отхвърли коментарите за колониалната политика на Запада относно Украйна и посочи, че в момента Русия е окупирала 20% от територията на страната, краде селскостопанската продукция, блокира украинските пристанища, така че Киев не може да изнася собствената си продукция. Не НАТО или Полша  извършва колониална политика над Украйна, а Русия, допълни той.

Русия е заминирала почти 200 хил. кв. километра площ, така че фермерите не могат да обработват земите, хората да се разхождат сред природата, а децата - да ходят на училище.

"Какво бъдеще търси Русия за Украйна?", попита той и допълни, че пълното разминиране на площите ще отнеме десетилетия. С взривяването на яз. Каховка Русия е оставила пет области без питейна вода и за да се възстанови също ще отнеме години. Енергийната мрежа също пострада сериозно от обстрелите на Русия и ремонтите също не могат да се случат за няколко месеца, обърна внимание още Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
penkiler1415
преди 8 месеца
До: sssaaa "Нацистите" начело с Ала Пугачова и мъжа и избягаха от Русия в... Израел?!И начело на "нацистите" е евреин?!!! Ти да видиш?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Обичайните скъсаняци копейници пак се разгpyхтели. И едни и същи глупости, като папагали са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
До: 0pk брееее, най после да си признаеш че лъжеш! ..... :D:D:D Такова чудо от копейка не съм виждал още, а и не вярвах че ще видя някога.... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Vayk__
преди 8 месеца
"Русия ще остане без кораби, ако продължава да обстрелва цивилни обекти и пристанища, каза Володимир Зеленски"Този пак е взимал нещо тежко! Догодина дедо му от САЩ като згуби изборите и ще видиш как друга песен ще запее:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 8 месеца
До: Алехандро, сигурно съобщават, аз не ги следя така упорито като тебе. Я разкажи още, проукраинските блогъри какво съобщават? Или те не съобщават нищо, щото ако съобщят отиват в падела, а от там на фронта. А щом не съобщават, значи всичко е наред с украинската контраофанзива, нале? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Алехандро
преди 8 месеца
До: 0pkНепрекъснато, дори и вчера, и днес, проруски блогъри, съобщават за пленени руски войници, колхозници някакви, всичките някакви ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
sssaaa
преди 8 месеца
Те тукашните Евроатлантичета от месеци ни облъчват, че рашките били измрели и трябвало втора мобилизация да правят, после пък ракетите им били свършили, танкове им свършили, парите им свършили, незнам си кое свършило, ревяли по форумите копейки и рашки, а пък всъщност истината е доста по-различна, зашото скоро четохме тук в този сайт, че 2млн снаряди били изстреляли Рашките , пък Укрите стреляли по 40к. Укрите получават най-модерните технологии и ракети, пък атакували с 7 лодки с по 7нациста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
0pk
преди 8 месеца
До: Алехандро, украинските войници с намаляване на количеството боеспособни заградотряди, все по успешно съумяват да се предадат на руснаците, докато ехото от неосъществените им победи броди из евроатлантическите форуми. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Алехандро
преди 8 месеца
Украйна вече успя, втори десант е налице, а руснаците буквално реват със сълзи по форумите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още