IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът набеляза нови 15 мерки срещу агресията и насилието

Почти всички мерки са на ниво Министерски съвет и министерства, изискващи координация между институциите

18:18 | 10.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството предлага нови повече от 15 мерки срещу насилието и агресията. Те са изготвени от четири министерства - на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката. Това каза премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с представители на ведомствата.

„Набелязахме повече от 15 мерки срещу агресията и насилието“, посочи Денков, цитиран от БТА. „Почти всички мерки са на ниво Министерски съвет и министерства, изискващи координация между институциите. Има и такива, свързани с изменение на законодателството“, обясни премиерът. 

„През последните дни и седмици в медиите се появиха информации за много тежки случаи на насилие. Това е било скрита епидемия през последните години. Окуражени от подкрепата, която получиха от институциите, много хора се осмелиха да разкажат за техните проблеми“, коментира още премиерът Денков. 

Той обясни, че на срещата е направен преглед на цялата налична информация, въз основа на която са формулираните мерки, насочени както към превенцията срещу насилието, така и към подпомагане на жертвите от него. Премиерът даде за пример обсъжданата възможност да се прецизират текстовете в законодателството, свързани с ранните бракове сред малолетните деца. „Това е голям проблем и също е форма на насилие, по която трябва да се работи“, отбеляза Денков. 

Министър-председателят увери, че всички набелязани мерки, които са на ниво Министерски съвет и отделни министерства, ще бъдат придвижени в рамките на месец. „Нашият ангажимент е след месец да ви кажем какво вече е въведено в действие“, каза още той. 

Преди седмица Николай Денков възложи на четирима министри да предложат мерки срещу агресията. Като причина посочи случая на агресия срещу млада жена в Стара Загора и липсата на адекватни действия от страна на правосъдната система.

Министерството на образованието и науката ще търси възможности през следващата година да бъде увеличен броят на психолозите. Те ще бъдат насочени предимно към детски градини и училища, в които има по-голям брой прояви на агресивно поведение и насилие. Това заяви министър Галин Цоков. Той определи психолозите като особено важен елемент в процеса за справяне с агресията. По думите му важна роля имат и менторите. В над 30 училища ще има ментори. Целта е през следващата година те да могат да действат на територията на отделните области и да провеждат консултации в училища с по-сериозни прояви на тормоз.

От тази година стартира и национална програма за личностното развитие, обяви още той. По думите му чрез нея ще бъдат финансирани дейности за работа с родителите. Той изтъкна, че мерките против насилието трябва да започнат и в семействата. Министърът добави, че се очаква националната програма да бъде разширена, за да обхване и детските градини, освен училищата. 

Изграждане на екипи за медиация на конфликти е друга мярка, която ще бъде във фокуса на Министерството на образованието и науката. Цоков посочи, че педагозии и психолози, заедно с родителите, ще търсят решения в една или друга конфликтна ситуация.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василева каза, че ще предложат развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие, които са достъпни за всички пострадали.

„Необходимо е да има минимум по една такава услуга във всяка една област на България. Тези услуги могат да включват различни пакети за превенция и за подкрепа на жертвите на домашно насилие, основано на пола. Например медицински, юридически, социални и психотерапевтични дейности. Създаването им трябва да бъде включено в Националната карта на социалните услуги, която се изработва в момента и ще бъде готова до края на 2023 г. Към момента услугите за подкрепа на жертви на насилие не са достатъчни и не са равномерно разпределени на територията на страната“, смята заместник-министърът на труда и социалната политика. 

Василева изтъкна и необходимостта от подготвянето на Национална програма за превенция срещу насилие. Тя обяви още, че ще бъдат създадени шест специализирани екипа в шестте икономически региона на страната, които да работят в координация по прилагане на набелязаните мерки срещу насилието. Ще бъдат предприети и действия по повишаване на информираността на обществото, отбеляза тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 8 месеца
До: cyclopТова джендърство и истанбул ни ги навират отпред, отзад, отляво отдясно. Голям зор, ей!!! Искат всички да сме сороспидки и сороспиди, а децата сороспидета неясни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 8 месеца
"През последните дни и седмици в медиите се появиха информации за много тежки случаи на насилие. " Това Е ПРОПАГАНДАТА. Толкова болезнено очевидно беше как я включиха изведнъж. За две седмици имаше толкова статийки за "насилие", колкото общо за последните две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още