IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Западна Африка наредиха готовност на своите сили за реагиране заради Нигер

По устав тези сили са миротворчески, а сега задачата им ще бъде да върнат конституционния ред в страната

22:03 | 10.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Руските знамена се размахват в Нигер. Снимка: Bloomberg LP
Руските знамена се размахват в Нигер. Снимка: Bloomberg LP

Икономическата общност на страните от Западна Африка (ECOWAS) нарединха на своите сили за реагиране да са в готовност във връзка с преврата в Нигер, пише CNN. Корпусът за реагиране на организацията е по устав миротворческа мисия и в нея участват военни, полицаи и цивилни граждани.

От ECOWAS обясняват, че целта на мисията е да върне конституционни ред в страната след вземането на властта от военните.

Досега силите за реагиране са имали няколко операции, включително и в Гамбия, където през 2017 година успяха да принудят президента Яйя Абдул-Азиз Джамус Джункунг Джаме да предаде властта след провеждането на избори. Тогава поставянето на силите за реагиране в режим на готовност беше достатъчно.

Нигер е обхванат от политически хаос след като ръководителя на охраната на президента го свали от власт. Мохамед Базум беше избран през 2021 година.

От ECOWAS наложиха санкции срещу Нигер и поставиха ултиматум метежниците да се оттеглят до 6 август. Техният лидер Абдурахман Тиани обаче не се съобрази и в началото на седмицата назначи за премиер Али Махаман Ламин Зейне.

Страните то Западна Африка проведоха извънредно заседание във връзка със случващото се в Нигер на 30 юли. На срещата са обсъдени мерки, които сега ще бъдат приложени, коментират още от регионалния блок. 

Източници на CNN съобщават, че в Нигер се готвят за въоръжен конфликт и още в неделя в столицата са пристигнали конвои с камиони с военни и оръжия от останалата част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 6
cyclop
преди 8 месеца
Така де, белите господари са недоволни, трябва хаус-нигърите да хванат непослушния роб и да го напердашат, задето се противи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още